Onsdag møtes kommunestyret i Levanger. Her vil det komme en interpellasjon fra Janne Kathrine Jørstad (FrP). Hun viser til saken om Torbjørn Skårstad som ble nektet oppreisning til tross for at han ble feilplassert på spesialskole.

«Ved å la disse menneskene få muligheten til å søke oppreisning, anerkjenner kommunen den feilen den har gjort tidligere. Selv om dette vil koste kommunen penger, syns FrP at rettferdigheten bør komme først», skriver Jørstad.

Hun legger til at FrP mener elever som har gått på skoler som er eller har vært i det som er Levanger kommune, og som blir feilplassert på spesialskoler for evneveike bør få søke om oppreising, og at det bør settes et tak på maks 250.000 kroner i oppreisning per elev.

«FrP tror ikke dette vil føre til en flom av søknader, så det vil heller ikke medføre mye ekstraarbeid på de som eventuelt skal behandle søknadene», skriver Jørstad og har følgende forslag til vedtak:

Kommunestyret ber rådmannen om å forberede en sak til kommunestyret der man går inn for å opprette en oppreisningsordning som beskrevet over. Saken bes fremlagt for kommunestyret innen rimelig tid.

Trafikksikkerhet

Jørstad kommer også med et spørsmål til ordføreren om trafikksikkerhet på skoleveg. Hun viser til vegen mot Nesheim skole som var avsperret ved Gjembleskorsen på grunn av gravearbeid første skoledag.

«Hvorfor pågår så omfattende gravearbeid på en så trafikkert skolevei første skoledag, når arbeidet lett kunne blitt fullført i sommerferiemånedene?

Kan kommunen være klarere i sin dialog med entreprenører om at slikt arbeid bør være fullført før første skoledag, slik at vi unngår at ferske skoleelever er nødt til å gå ut i veibanen for å komme seg til skolen første skoledag i fremtiden?» er spørsmålet fra Jørstad.

Rusoppfølging

Geir Tore Persøy fremmer på vegne av FrP spørsmål rundt rusoppfølgin i kommunen. De ønsker svar på blant annet hvilke tiltak som gjøres for at russituasjonen i Levanger bedrer seg, og hva som gjøres for å hindre at ungdom havner i rusmiljø.

Psykiatri

Ina Helen Kollerud Pedersen (Ap) har sendt spørsmål knyttet til forebygging av psykisk helse. Hun har følgende spørsmål til ordføreren:

1. Mener ordføreren at det er behov for styrking av tiltak for pårørende i forbindelse med selvmord, tung rus og psykiatri?

2. På hvilken måte samarbeider kommunen med spesialhelsetjenesten for å ivareta mennesker med rus- og psykiatrirelaterte lidelser og deres pårørende?

3. Hvilken strategi har kommunen for tidlig innsats og forebygging av rus- og psykiatrirelaterte lidelser blant ungdom?

Forskjell på interpellasjon og spørsmål

I en interpellasjon kan en politiker fremme et forslag til vedtak, og flere politikere kan også ta ordet. I spørsmål så stilles spørsmålet, ordfører svarer, og så kan politiker som stilte spørsmålet komme med kommentar.