Kunstner tolker portretter

«Typisk norsk ikke bare norsk.»

Sissel M. Bergh skal tolke portretter. 

Nyheter

Levanger

RedaksjonLevanger Fotomuseum inviterer til foredrag søndag 16. september. Fordraget er et bidrag til Kulturminneuka 2018: Typisk norsk ikke bare norsk.

Levanger Fotomuseum har invitert kunstneren Sissel M. Bergh å tolke utvalgte portretter fra museets fotosamling. I foredraget «Refleksjon rundt en skjult historie» førstkommende søndag ser hun nærmere på tidlige portretter tatt av Lars Larsen Ingulfsvand, Sverre Bjerkan og Lornts Larsson og Olga Anderson.

Det sørsamiske har ofte vært fraværende i tolkningen og gjenfortelling av den stedlige identiteten. Hva har vært synlig i samtiden men siden blitt skjult og glemt?

–Vi kjenner fortiden kun gjennom de spor som etterlates, sier Sissel Bergh i en pressemelding og stiller spørsmål som hva ligger det av fortellinger i arkivene ved Levanger Fotomuseum? Hvem var alle disse menneskene? Finnes det spor etter samiske fortellinger og hva kan det si oss i dag?

Sissel M. Bergh er billedkunstner og skribent med base i Trondheim. Bergh er en kunstner som arbeider undersøkende med mange forskjellige materialer, teknikker og metoder, i tillegg til samarbeidsprosjekt i ulike former. Hun har en rekke soloutstillinger bak seg, og har vist sine verk i og utenfor Norge.

Sissel M. er Bergh er utdannet fra Kunstakademiet i Oslo og University of Technology, Durban i Sør Afrika.

Fotomuseets rikholdige portrettsamling begynner i 1885 da Lars Larsen Ingulfsvand etablerte seg som fotograf i hjembygda Lierne. Sverre Bjerkan opprettet studio i 1895 på Verdalsøra, Lornts Larsson og hans datter Olga noen år senere, mens Sverre Bjerkan fortsatte virksomheten på Levanger.

740 19 000

redaksjon@innherred.no