Jubileumsgaven

Nå kan du stemme frem den du mener bør få 100.000 kroner

I dag starter SMS-avstemningen. Nå er det opp til folket.

Bankjsef Olav M. Salater i Sparebank 1 SMN foran bankbygget Levanger og Skogns Sparebank i Kirkegata, som nå huser lokal- avisa Innherred. Foto: Marte Skjesol  Foto: Marte Skjesol

Nyheter

Nå er det opp til folket å bestemme.

Du har valget mellom fire kandidater, som Innherred har presentert i avisa i tur og orden de siste to ukene: Levanger nye teater, Torsbustaden alpinsenter, løypekjøring i Frolfjellet og Levanger Røde Kors.

I samarbeid med lokalavisa vil sparebanken ha folket med på å¨velge ut vinneren. Avstemningen åpner i dag, lørdag 13. oktober, og da har du mulighet til å avgi din stemme frem til 31. oktober.

–Man kan avgi én stemme. Vi ønsker en så rettferdig avstemning som mulig, forteller arrangementansvarlig Jorunn Nordskag i Sparebank 1 SMN.

Sparebank 1 SMN feirer at det er 175 år siden at Levanger og Skogns Sparebank ble etablert. 1. november inviterer de sine kunder til Festiviteten på en bursdag med artister fra området.

–Her vil det blir både sofaprat, musikk og underholdning ledet av Marvin Wiseth og Eli Arnstad, fortalte banksjef Olav M. Salater til Innherred tidligere.

I tillegg inviterer banken de fire kandidatene. En av dem kommer da til å motta jubileumsgaven på 100.000 kroner.

Fire ut av 133 forslag

Da banksjefen gikk ut med at Sparebank 1 SMN ønsket søknader og forslag på kandidater til å motta pengegaven, kom det inn 133 søknader. Det ble satt ned en jury bestående av banksjef Olav M. Salater, Randi Aune i Sparebank 1 SMN, frivillighetskoordinator Ingvild Rønning Radwan i Levanger kommune og kommunens idrettskonsulent Kjersti Nordberg. De fire ble enige om fire kandidater, som får være med i folkeavstemningen. Det ble lagt vekt på at kandidatene skulle være fordelt på fire ulike kategorier: Idrett, friluftsliv, omsorg og kultur.

Sparebank 1 SMN foretok også en folkeavstemning i 2010 i forbindelse med Levanger 1000 år. Da kunne folket velge mellom fem kandidater som de ønsket banken skulle gi tusenårsgaven på 500.000 kroner til. Folket stemte fram 1000-årsløp i Stokkvola i Åsen.

I 2014 fikk Sparebank 1 SMN igjen med seg folket til å engasjere seg i hvem som skulle få Folkets tælpris på 100.000 kroner. Slik ble det til at Nesset fikk et pengedryss for å lage turstier.

Nå håper Sparebank 1 SMN at befolkningen igjen deltar med sin stemme i jubileumsgaven.

–Vi håper så mange som mulig engasjerer seg og stemmer på et godt formål de heier litt ekstra på, og som betyr noe for dem, sier presseansvarlig Ellen Lundring i Sparebank 1 SMN.

–Dette er en gyllen mulighet til å bidra til å skape litt ekstra glede, aktivitet og trivsel for levangsbyggen, fortsetter Lundring.

–Hva er grunn til at dere ønsker at folket skal ta avgjørelsen?

–Da SpareBank 1 SMN ble etablert for snart 200 år siden, var det lokalsamfunnet som eide banken. Dersom banken tjente penger, skulle overskuddet føres tilbake til lokalsamfunnet gjennom støtte til allmennyttige formål. Slik er det fortsatt. Derfor bruker vi hvert år deler av bankens overskudd på lokale prosjekter som skaper bolyst, aktivitet og glede for folk i vårt nabolag. Dette er et av dem, sier Lundring.

Fra daler til kroner

Det var i 1843 at Levanger og Skogns Sparebank ble etablert. I 1976 ble banken fusjonert sammen med Skogn Sparebank og Ytterøy Sparebank til Levanger Sparebank, som i 1985 igjen ble fusjonert til Sparebanken Midt-Norge.

Under et møte våren 1842 foreslo futen Morten Müller på Staup å etablere en sparebank i Levanger. Den gang utgjorde dagens Frol, Levanger og Skogn ett prestegjeld: Skogn. Og her fantes det et sogneselskap: Selskabet for Skogns vel.

Müller fikk med seg prost Arentz på Alstadhaug, prokurator Rasmus Hansen og Hans Nissen, som drev privatskole.

Selskabet for Skogns Vel hadde adskillige daler stående i Trondhjems Sparebank. Disse midlene ble satt inn rentefritt i tre år i den nye banken. I tillegg ble prestegjeldets innbyggere invitert til å yte minst to daler til grunnfond eller sette inn midler rentefritt i tre år. Banken fikk et grunnfond på 120 daler og åpnet dørene under martnan den 1. mars 1843.

Kandidat 1: Røde Kors

Gunnhild Bjørnes og Hubertus Jonkers Levanger Røde Kors forteller at foreningen er mer enn beredskap. Kandidat 1: Send tekstmeldingen «SP175 1» til 27222 for å stemme på Levanger Røde Kors.  Foto: Marte Skjesol

Levanger Røde Kors setter stor pris på å være med i folkeavstemningen, ikke minst anerkjennelsen fra juryen om at foreningen ikke bare jobber med førstehjelp og beredskap. For i tillegg gjør de en stor del omsorgsarbeid.

– Jeg glemmer ikke han som sa «vet du, jeg har ikke feiret julekvelden på åtte år», sier leder Gunnhild Bjørnes i Levanger Røde Kors når hun forteller om mannen som deltok på foreningens «Jul for alle».

Levanger Røde Kors har åpent hus hver mandag. De har etablert en egen kvinnegruppe og egen herregruppe hvor målet er integrering og sosial inkludering. Gjennom Røde Kors’ besøkstjeneste får både institusjoner og privathjem besøk av foreningen, som også kan ta med seg besøkshund. Nå ønsker de å utvide denne tjenesten slik at flere kan få besøk og omsorg.

I tillegg ser ikke Bjørnes bort fra at en jubileumsgave kan bidra til å oppgradere fasilitetene på Røde Kors-hytta ved Vulusjøen.

Send tekstmeldingen «SP175 1» til 27222 for å stemme på Levanger Røde Kors.

Jubileumsgaven

Ikke bare beredskap

Vi presenterer de fire kandidatene som er nominert til å motta 100.000 kroner. Først ut: Levanger Røde Kors.


Kandidat 1: Send tekstmeldingen «SP175 1» til 27222 for å stemme på Levanger Røde Kors. 

Kandidat 2: Nye Teater

Barn og voksen i Levanger Nye Teater drømmer om et tak. Kandidat 2: Send tekstmeldingen «SP175 2» til 27222 for å stemme på Levanger Nye Teater.  Foto: Marte Skjesol

– Vi har drevet og oppsøkt de rommene som er. Hatt forestillinger på Torget og Munkeby og andre steder. Det er jo artig og kreativt, men også slitsomt når det gjelder både øving, lager og logistikk, sier Hilde Brørs, som er nestleder i Levanger Nye Teater.

I sommer hadde teateret oppsetting av Aristokattene. Barn og voksne i alderen 10-62 år framførte musikkteateret på Torget. Det var da ideen om et tak dukket opp. For mens Levanger Nye Teater øvde og framførte, ble Torget for en møteplass for mange.

Et tak over scene og amfi som enkelt rigges opp og ned skal ifølge Levanger Nye Teater kunne brukes hele sommeren, og være tilgjengelig for flere enn teateret.

– Jeg tenker at det kunne vært nyttig å ha under kulturuka og under martnan. Og jeg tenker på St.Olavsloppet som løper gjennom her. Vi kunne dratt alle krefter ilag, mener Brørs.

Send tekstmeldingen «SP175 2» til 27222 for å stemme på Levanger Nye Teater.

Drømmer om et tak

Med nok stemmer, kan Levanger Nye Teater få sin drøm realisert.


Drømmer om et tak

Med nok stemmer, kan Levanger Nye Teater få sin drøm realisert.Kandidat 3: Torsbustaden

En stemme til Torsbustaden er ett steg nærmere ny snøkanon, som kan bidra til flere åpningsdager i alpinbakken i vinter. Kandidat 3: Send tekstmeldingen «SP175 3» til 27222 for å stemme på Torsbustaden alpinanlegg/Skogn IL.  Foto: Andreas Eidem Ryen

Forrige vintersesong ble rekordår på Torsbustaden alpinsenter. En stor dugnadsgjeng og en god snøvinter gjorde det mulig å holde skibakken med skiheis åpen i 72 dager fra desember til april. Det er over dobbelt så mange dager som den tidligere rekordsesongen.

Leder Vegard Knudsen i Skogn IL forteller at alpinbakken trekker både de som deltar i organisert idrett og de som ikke er aktiv innen idrett.

Hittil har de fått lånt snøkanon fra hoppgruppa. Drømmen er å anskaffe et eget snøproduksjonsanlegg. Nå som de er med i folkeavstemningen, håper de å kunne fått investert i en snøkanon som kan stå fast på toppen av bakken.

– Da slipper vi å flytte og låne fra hoppgruppa. Det medfører slitasje og belastning, sier styreleder Vegar Hynne i Skogn IL alpint.

– Om vi får nok snø, kan vi også lage en trasé på lysløypa til Lundsbustaden, understreker Vegard Knudsen.

Send tekstmeldingen «SP175 3» til 27222 for å stemme på Torsbustaden alpinanlegg/Skogn IL.

Jubileumsgaven

En jubileumsgave til Torsbustaden vil bli kanon

I dobbelt forstand.


Jubileumsgaven

En jubileumsgave til Torsbustaden vil bli kanon

I dobbelt forstand.Kandidat 4: Vulusjøen

Dagens løypemaskini Frolfjellet nærmer seg 15 år gammel og brukes jevnt over 200 timer i året. Odd Langeland (t.v.) og Arve Munkeby bidrar som løypekjørere. Kandidat 4: Send tekstmeldingen «SP175 4» til 27222 for å stemme på Frolvulusjøens løypenett/Frol IL.  Foto: Roger M. Svendsen

Mengden friluftsinteresserte som benytter seg av skiløypetilbudet på Frolfjellet er intet mindre enn formidabelt. En eventuell gave på 100.000 kroner vil helt klart være et kjærkomment tilskudd til et ønsket tilbud som svært mange innbyggere benytter seg av, helg som ukedag, sent som tidlig.

Ikke minst vil det være en hyggelig oppmuntring til alle de som jobber timer ut og timer inn på dugnad for å sikre at skisporet rundt omkring i fjellets løypenettverk blir så godt det kan bli.

Dagens løypemaskin nærmer seg 15 år gammel og brukes jevnt over 200 timer i året. Bare utgiftene til diesel beløper seg fort til 40.000 kroner. I tillegg kommer service- og vedlikeholdskostnader og eventuelle reparasjoner av maskinen som betydelige utgiftsposter. Det er ikke tillatt å kreve løypeavgift av brukerne og Frol IL er derfor avhengig av sponsorer, bidrag og tilskudd.

Send tekstmeldingen «SP175 4» til 27222 for å stemme på Frolvulusjøens løypenett/Frol IL.

Jubileumsgaven

Idrettslaget legger til rette for tusenvis av skiturer

Hvis det hadde vært et telleapparat i skiløypene på Frolfjellet, ville det nok løpt løpsk.

Kandidat 4: Send tekstmeldingen «SP175 4» til 27222 for å stemme på Frolvulusjøens løypenett/Frol IL.