Ber folk vise måtehold i julen

Mørketall om vold og alkohol gir grunn til bekymring, mener politikontakt Anne B. Ulvin.

Politikontakt Anne B. Ulvin og brannsjef Rigman Pents håper folk viser måtehold i julehøytiden.   Foto: Tor J. Friberg

Nyheter

- Vi ser dessverre at det konsumeres for mye alkohol i høytiden, som skal være en tid for trivsel og familie. For mye alkohol er i visse tilfeller også begynnelsen på vold i heimen, sier politikontakt Anne B. Ulvin i det adventstiden er i gang og julen nærmer seg med stormskritt for oss alle.

Med julen kommer også en rekke offentlige og private festligheter, samt høytidsdager i utelivsbransjen. Både politi og brannvesen minner om at arrangørene er nødt til å ta sine forholdsregler.

- Tommelfingerregelen er at det skal være 10 vakter per 100 deltakere og skjenking i ordnede former. Det skal være trygt å være på et arrangement, som skal være meldt inn til politiet. Arrangørene er også nødt til å søke om skjenkebevilling for alle offentlige fester med alkohol. For disse arrangørene er det viktig å huske at det er enkelt å få skjenkebevilling, sier Ulvin.

Måtehold viktig

For politiet er det også en hovedoppgave å heve debutalderen blant ungdom for å drikke alkohol, og å forhindre overskjenking.

- De som er overstadig eller synlig beruset skal ikke skjenkes, sier Ulvin.

For brannsjef Rigman Pents er det også viktig å poengtere at rømningsveier skal merkes og være uhindret og at krav til makskapasitet skal overholdes.

- Det er heller ikke lov å koble ut røykvarslere og brannvarslinganlegg på grunn av røykmaskiner eller annet på scenen, sier han.

- De fleste er flinke til å overholde krav og regler, men det trengs fortsatt en del bevisstgjøring på disse temaene, sier Ulvin.

Hun sier at hovedmottoet for julehøytiden er kort og velment:

- Vis måtehold.

Grunn til bekymring

Samtidig mener de at glorifisering av høytidene og festligheter i sosiale medier kan gi et forvridd bilde av virkeligheten for de fleste.

- Sannheten er at livet går opp og ned for de fleste, mens det meste glorifiseres på Internett og i media. Vi vet også at det er mørketall for blant annet vold. Enkelte lar være å varsle om slike hendelser fordi det er høytid. Det gir grunn til bekymring over hvor store mørketallene egentlig er.