Utmerkelse til Levanger-bedrift for denne fikse beitegjerde-ideen

Hedret på Design og arkitektur i Norge sin store dag i Oslo.

Virtuelle beitegjerder er fremtiden, mener Minoko Design og Nofence. Dyrene varsles med lyd og støt som får dem til å holde seg i beiteområdet.  Foto: Skjermdump fra Nofence egen informasjonsvideo om konseptet.

Nyheter

Minoko Design fra Levanger har sammen med Nofence fra Batfjordsøra skapt en solcelledrevet, GPS-styrt løsning som fjerner behovet for å gjerde inn beitemarka til geiter.

I dag fikk de utmerkelsen DOGA-merket, som løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskapning.

– Her ligger det mye samfunnnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Minokos og Nofences oppfinnelse har betydning for alt fra dyrevelferd til kulturlandskap, og adm.dir Tor Inge Hjemdal i DOGA mener levangsbedriften fortjener stor ros.

– I tillegg er det spesielt imponerende at en såpass omfattende tverrfaglig designprosess ble satt igang av to geitebønder med en god idé, sier han.

Ved hjelp av GPS og spesielle klaver får dyrene varsel når de nærmer seg beitegrensa, i form av en pipelyd som blir høyere og høyere, helt til dyret snur. Snur ikke geita, får den korte strømstøt, og det er noe dyrene raskt forstår sammenhengen av.

PS. Edvin Klasson fra Levanger fikk to DOGA-priser under DOGA-dagen 2019. Den ene fikk han sammen med Levangerselskapet Minoko Design og Nofence. Den andre fikk han alene for puffen «Galata».