Fjellbygda Vera blir isolert i fire nye dager

Må likevel stenge Helgådalsvegen, helt uten omkjøringsmuligheter.

At gamle Grythullet bru begynte å skrante har betydd tre dager tidligere og nå fire nye dager med isolasjon for innbyggerne i Vera. 

Nyheter

Statens vegvesen melder i en annonse til Innherred at fylkesveg 6900 mellom Vuku og Vera i Verdal kommune vil være stengt på Grythullet bru i perioden mandag 28. januar klokken 07.00 til torsdag 31. januar klokken 21.00.

Årsaken er byggingen av ei ny bru over elva.

Det finnes ingen omkjøringsmulighet, men fotgjengere vil kunne gå over gangbrua rundt en kilometer nedstrøms Grythullet bru.

Beboerne i øvre del av Helgådalen opplevde akkurat det samme i slutten av september 2016, da det ble lagt ei forsterkende bru oppå den gamle brua.

Isolerer Vera i tre dager

Må forsterke bru på fylkesveg 160.

Den gangen ble vegen stengt i tre dager, denne gangen blir det enda en dag lenger stengt.

Bruker bru som er der

Da Innherred skrev om byggingen av den nye brua i november, kunne det forstås som om at vegvesenet skulle slippe å stenge vegen, fordi de skulle sette opp ei midlertidig bru rundt 25 meter nedenfor dagens bru som skulle brukes under anleggsperioden.

Grythullet bru med den såkalte baileybrua (forsterkningsbrua) oppå den gamle, slik det har vært siden høsten 2016. 

Det skal de gjøre, men det er jobben med å sette opp den midlertidige brua som gjør at vegen likevel må stenges.

– Vi skal flytte forsterkningsbrua som ligger oppå den gamle brua og bruke den som midlertidig bru, forteller byggeleder Tommy Nguyen i Statens vegvesen til Innherred.

Må montere kran før bruflytting

I den forbindelse må de montere opp ei 500 tonn tung kran, som skal løfte forsterkningsbrua på plass nedenfor dagens bru.

– Å sette på plass den midlertidige brua tar ikke fire dager, men vi må montere opp krana midt i vegen for å få til flyttingen, og både monteringen og demonteringen av krana tar en god del tid. Derfor vil hele prosjektet ta fire dager, forklarer Nguyen.

Han sier at de har lagt jobben fra mandag til torsdag for å skape minst mulig ulempe.

– Det er ti voksne og to barn som bor ovenfor brua. Men det er også mange hytter og fritidsboliger, og de berører vi i liten grad med å gjøre jobben på hverdager.

La seg ikke ned og gråt sist gang

Vegvesenet har vært i kontakt med noen av innbyggerne, og vil fortsette å informere om arbeidet i ulike kanaler frem til det starter.

Sist gang Vera var isolert, stasjonerte brannvesenet i Verdal en tankbil ovenfor brua, inne på gården hos Geir Lustad på Julneset.

Her er den nye «brannstasjonen» i Helgådalen

Stengt veg i tre dager stopper verken Innherred brann og redning eller helgådalingene.

Han så ikke mørkt på vegstengingen den gang.

– Vi helgådalinger er vant med å ta utfordringene som de kommer, poengterte han, og la til at slike situasjoner bidrar til å forsterke samholdet blant folk i øverste del av Helgådalen.

– Når det skjer slike ting, så blir det til at vi står sammen og går mer på besøk til hverandre. Så aldri så galt at det ikke er godt for noe.

Ville blitt kostbart med annen bru

Likevel kunne nok både nødetater, innbyggere og andre tenkt seg at fjellbygda ikke skulle bli isolert i flere dager nok en gang.

Innherred spør byggeleder Tommy Nguyen om ikke det hadde vært mulig å bruke ei anna bru som midlertidig bru enn forsterkningsbrua som i dag ligger over den gamle brua.

– Det hadde vært mulig, men vi har ingen slike bruer på lager i nærheten, og måtte fått den levert opp fra Østlandet. Det ville medført millioner i ekstrakostnader, og det er ikke sikkert at vi hadde fått den akkurat på de dagene vi gjerne skulle hatt den, forklarer han.