Morgenrapport fredag 8. februar 2018

Vant årets beste teaterforestilling

Nå er de i gang med en oppfølger.

Marte Hallem holder prisen som viser hun har vært med å laget årets beste teater.   Foto: Privat

Nyheter

Torsdag kveld ble det tildelt priser til årets vinnere av Ut-Awards. I kategorien   årets teaterforestilling var følgende nominert:

  • Trøndelag Teater-Alt jeg ikke husker
  • Foreningen Operasjon Oleander, Kulturcompagniet og Scene Midt- Operasjon Oleander
  • Trøndelag Teater-Kon Ubu.

Prisen gikk til Operasjon Oleander hvor blant andre verdalingen Marte Hallem står bak. Hallem har skrevet manus, mens Espen Løvås er regissør og Knut Olav Vang komponist i det historiske spelet i tre episoder, som hadde premierer i fjor høst.

-Veldig stas, sier Hallem til Innherred og forteller om et godt samarbeid.

-For meg er det helt fantastisk å samarbeide med folket på Fosen i apparatet på og bak scenen. De gir meg frihet til å utvikle det manuset jeg tror på, og de jobber sammen i et miljø som stråler av samhold og vilje til å få til noe stort, sier Hallem og gir honnør til regissør Espen Løvås.

-Han har virkelig fått det beste ut av flinke amatørskuespillere, sier Hallem.

Teatergjengen er allerede godt i gang med episode to, som skal ha premiere til høsten 2019.

Politiloggen

Ifølge operasjonsleder Bernt Tiller i Trøndelag politidistrikt har det vært rolig natt i både Levanger og Verdal.

-Ingenting å fortelle om, sier Tiller.

Da har det vært mer å gjøre utenfor Innherred. I Lierne har fire sjåfører fått bot etter å ha kjørt for fort torsdag kveld. Høyeste hastighet ble måt til 71 kilometer i timen i en 50-sone.

Både brann og politi rykket torsdag kveld ut til en gårdsbruk på Følling i Steinkjer etter melding om frau-lekkasje. Ifølge poltiet er kommunens miljøkoordinator varslet.

Kultur

I kveld starter Midtvinterdansen i Verdal. Dette er en nordisk folkemusikkfestival for ban og unge. På Verdalsøra skole blir det i løpet av helga både kurs, sang, dans og konsert.

I Levanger skal bandet «Sandberg» holde konsert på Havna scene i kveld. Bandet består av Kim Sandberg, Robert Myrhaug, Jon Tore Dombu og Tom Erik Watterud.

Nasjonalt og internasjonalt

Flyproblemene løst

De tekniske problemene som førte til full stans i flytrafikken i morgentimene fredag, er løst, melder Avinor. Det ble imidlertid enkelte følgeforsinkelser.

Datanettverket som gir Avinors systemer informasjon om flygninger som skal trafikkere i norsk luftrom, var nede i morgentimene. Rett før halv sju fredag kom meldingen om at problemene var løst.

– Trafikken går etter hvert som normalt, men det vil bli noen følgeforsinkelser utover dagen, skriver Avinor.

Ifølge Avinors oversikt var det ingen innstilte avganger fra Oslo lufthavn som følge av de tekniske problemene, men flere avganger fikk nye tider.

Feilen skal ha oppstått natt til fredag og lå ifølge Avinor i England. Den medførte svært begrenset kapasitet i flytrafikken.

– Vi vet at noen fly ble innstilt som følge av situasjonen som oppsto i morgentimene. Men trafikken vil normaliseres i løpet av et par timer. Det er ingenting som per nå tyder på at hacking er årsak til databruddet, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

Nye regler for EU-kontroll

Bilereiere skal i større grad selv kunne bestemme når de sender bilen på EU-kontroll. Kravene til kompetanse og godkjenning av kontrollører skjerpes, noe NAF tror vil øke prisen med noen hundrelapper.

Spellemann-nominasjoner

Fredag formiddag offentliggjøres de nominerte til Spellemannprisen 2018. Ankomst kl. 12. Pressekonferansen starter kl. 12.30 i Rococosalen. Mange av artistene skal være til stede under kunngjoringen i Rococosalen på Grand Hotel i Oslo.

Prinsesse blir statsministerkandidat

Den thailandske kongens eldste søster, 67 år gamle prinsesse Ubolratana, har blitt nominert som statsministerkandidat for partiet Thai Raksa Chart.

Like etter Ubolratanas kunngjøring, sa statsminister Prayut Chan-o-cha, som er utnevnt av militærjuntaen i landet, at han også stiller som statsministerkandidat til valget.