Innlegg

Alle hjertelig velkommen?

– Nei, konstaterer engelsklæreren på videregående.

Lærer og elever ved Levanger videregående skole ønsket å besøke seniortreffet om Brexit, men det ble ikke så enkelt. 

Nyheter

Onsdag var det seniortreff på Stiklestad, denne gangen med foredraget «Brexit - hvor går Storbritannia nå?» av NRK-journalisten Annette Groth.

Det ble ikke en mulighet slik lektor i engelsk ved Levanger videregående skole, Tove Marie Lullau, hadde håpet og trodd. Innherred har fått tilsendt dette leserinnlegget i sakens anledning:

Alle hjertelig velkommen!

Jeg underviser i faget samfunnsfaglig engelsk på Levanger videregående skole. I dette faget jobber vi med politikk og samfunnsforhold i den engelskspråklige verden, med hovedvekt på Storbritannia og USA. Dette skoleåret har vi snakket mye om Brexit, som jo har dominert samfunnsdebatten i Storbritannia de siste tre årene og garantert blir tema på eksamen i mai. Det var derfor nærmest en gavepakke at selveste Annette Groth fra NRK skulle komme til Stiklestad for å holde foredrag om nettopp Brexit og veien videre for Storbritannia. Det skulle bli en spennende og annerledes engelsktime.

Jeg tok kontakt med arrangøren, Innherred seniorforum, for å sjekke muligheten for å reservere 20 billetter til meg og elevene. Da fikk jeg et svar som rystet både meg, elevene og mine kolleger. Vi var nemlig ikke velkommen på foredraget.

Det kom en e-post der det sto at de ‘skjønner at vi har et interessant foredrag som kunne ha passet for elevene’, men med uttrykkelig beskjed om at ‘vi kan dessverre ikke hjelpe dere’ og ‘det lar seg dessverre ikke gjøre’, siden foredraget åpenbart kun var for medlemmer og folk over 55 år. Dette fremgår ikke av annonsen for foredraget, der det står at alle er hjertelig velkommen.

Innherred Seniorforum er en organisasjon for seniorer. Jeg kan likevel ikke begripe at de nekter en liten gruppe politisk interesserte 19-åringer adgang til et arrangement. Det at yngre og eldre har felles interesser og for en gangs skyld oppsøker det samme arrangementet må jo være en verdi i seg selv.

På Levanger videregående skole jobber vi med målgruppen 16-19 år. Vi inviterer likevel pensjonistene flere ganger i året. Mange vil si at dette også er en verdi i seg selv. Som Innherred Seniorforum sier det i annonsen for foredraget: Alle hjertelig velkommen!

Med støtte fra Avdeling for språk og samfunnsfag ved Levanger videregående skole

Tove Marie Lullau, lektor i engelsk


Seniorforumet svarer: – Vi var ikke forberedt

Innherred har forelagt saken for seniorforumet, som ledes av Rudolf Holmvik. Det skal riktignok ikke ha vært akkurat ham som svarte på e-posthenvendelsen med spørsmål om billetter.

– Jeg hørte så vidt i går om den, og vi var nok ikke helt forberedt på en slik forespørsel, medgir han.

Seniortreffene er generelt svært populære, og foredraget med Annette Groth var intet unntak.

– Det var «fullt hus» også denne gangen. Det er nok sånn at hvis skoleklassen bare hadde møtt i døra, så kunne de fått slippe inn hvis det var plasser og stoler til dem, antyder Holmvik.

Noen reservasjon lot seg imidlertid ikke gjøre.

– Det står i annonsen «Alle hjertelig velkommen!»?

– Ja, og da tenker vi vel egentlig på de over 55 år, og så langt det er plass. Det har aldri vært en problemstilling at større grupper av personer utenfor målgruppen har ønsket å komme på seniortreff.

Han synes imidlertid det er veldig positivt at seniorforumet ser ut til å ha foredrag som fenger også den yngre delen av befolkningen. Samtidig håper han at elevene får den kunnskapen de jakter om Brexit.

– Det er jo et åpent møte om temaet på Røstad torsdag kveld, påpeker han.

Dessuten lover lederen at seniorforumet skal ta opp den aktuelle saken med det første.

– Vi skal drøfte i styret neste gang vi møtes hvordan vi skal forholde oss til slike henvendelser. Denne gangen var vi åpenbart ikke godt nok forberedt, beklager Holmvik.

Reidar Sjøbakk var en av de som faktisk kom inn på seniortreffet med Annette Groth, men han er nok mer i målgruppen enn 16-19-åringer. – Det var et veldig bra foredrag, sier han. – Reidar tør ikke si annet når jeg står her, repliserer Groth med glimt i øyet.  Foto: Kristian Stokdahl