Morgenrapporten

I dag er det ekstra stas å gjøre dette

Sykle til jobben-aksjonen ble sparket i gang tidlig onsdag morgen, og arrangørene vil ha deg med.

Geir Olsen fra Verdal vgs til høyre og Anne Haugskott-Bjugan fra Verdal kommune koste seg med sykkelfrokosten onsdag morgen.   Foto: Marthe Leistad Bakken

Nyheter

Politiet har ikke varslet om hendelser i Levanger eller Verdal i løpet av natten, men en motorsykkel kolliderte med en bil i en rundkjøring ved Coop Extra i Verdal tirsdag ettermiddag. Meldingen kom i 17-tiden.

Været i dag

Det venter nok en strålende vårdag i skinnende solvær fra mer eller mindre blå himmel onsdag. Temperaturene nærmer seg 20 varmegrader ut over dagen, og det meldes ikke om nedbør. Skogbrannfaren er fortsatt varslet som moderat, og ligger på gult farenivå.

Været i Levanger onsdag.  Foto: yr.no

Været i Verdal onsdag.  Foto: yr.no

Dette skjer i dag

Serverer frokost til syklistene

I dag er det også kick-off for Sykle til jobben-aksjonen, hvor verdalingene blant annet ble møtt med gratis frokost ved YX Verdal på morgenkvisten.

Frokosten arrangeres av Verdal kommune, Verdal næringsforum, Coop Extra, Coop Mega, YX, Tine, Sprek og Bedriftsidretten.

- Her er det frokost å få fram til kl 9. I tillegg har vi gratis trening i lunsjen i Moeparken fra klokken 11.30-12 og Sprek har åpen utetime i Hagabakken fra kl 18-19 i kveld, sier Marthe Leistad Bakken i Verdal kommune.

Verdal kommune var i fjor en av få kommuner med en økning i antall deltakere i Sykle-til-jobben-aksjonen – i år er målet å slå alle rekorder.

Egen ryddeaksjon

Fra onsdag 24. april starter skoler og barnehager i hele Trøndelag arbeidet med å rydde opp i nærmiljøet. Forsøpling er et generelt problem, og nå som snøen forsvinner, dukker alt gammelt rask fram. Det vil en rekke skoler og barnehager også i Verdal og Levanger bidra til å bedre.

- En stor del av det som kastes i naturen, tar det lang tid å bryte ned. Nedbrytningstiden for søppel er vanskeli å anslå, for den avhenger av hva søppelet er laget av og de fysiske forholdene der søppelet havner, sier Frida Ekström i Trøndelag fylkeskommune. 

Disse tallene som er hentet fra Grønn hverdag sine nettsider gir en viss pekepinn på hvor lenge ulike typer søppel trenger for å brytes ned i naturen:

  • Plastposer: 10 -20 år
  • Sigarettstump: opptil 12 år
  • Aluminiumsboks: opptil 300 år
  • Glass: mer enn 1 million år
  • Plast (for eksempel brusflasker):opptil mer enn 400 år
  • Melkekartong (papp med plastbelegg): 5 år
  • Papir: 2-5 måneder
  • Appelsinskall: 6 måneder

Skofo og forum i fokus

På Café Skognstuene blir det i dag orienteringer om både Skogn Folkehøgskole og Skogn Forum fra klokken 13. Elevrådslederen ved Skofo forteller om skoleåret, og Einar Rønningen forteller om forumets arbeid for å fremme Skogns bokvalitet. Det blir også underholdning med elevene. Arrangør er Skogn Pensjonistlag.

Kommunestyret møtes

Levanger kommunestyre møtes også i dag klokken 17, og har blant annet følgende saker på listen:

- Kommunal overtakelse av privat barnehage.

- Vei og inngjerding av Staup barnehage.

- Salg av kommunale bygg

- Investeringsjusteringer.

Andre nyheter

Full innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned

Skogbrannen i Sokndal i Rogaland fortsetter å herje onsdag morgen. Hundrevis er evakuert. Brannmannskaper får bistand fra helikoptre og Forsvaret.

30 personer fra Heimevernet og nye brannmannskaper ankom klokken 4.30. Nå skal de sammen legge planene for de omfattende brannene som tirsdag utløste evakueringen av 160 boenheter og hundrevis av beboere.

– Vi har nå en gjennomgang av områdene som vurderes som mest kritiske. I løpet av natten har branner dødd ut enkelte steder, men oppstått i nye områder. Situasjonen er under utvikling, sier rådmann Karl Johan Engelhart Olsen til NTB klokken 5.08.

Det har så langt brent i 6.000 mål, opplyser Sørvest politidistrikt i en pressemelding. Brannen har spredt seg til Jøssingfjorden, der blant annet et naust har brent ned. Politiet frykter at brannen kan spre seg til Knubedal og videre retning Sogndalsstranda.

Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag

Mange tusen reisende vil bli rammet om SAS ikke blir enige med pilotene. SAS er forberedt og tilbyr ombooking for alle som skal reise i helgen.

– Har du billett med SAS i helgen og er urolig, kan du booke om kostnadsfritt. Det gjelder også billetter som i utgangspunktet ikke kan forandres, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Tusenvis av passasjerer og omkring 70 prosent av flytrafikken kan bli lammet fredag morgen. Om lønnsmeklingen mellom SAS og pilotene ikke kommer i mål innen fristen ved midnatt til fredag, og partene ikke fortsetter på overtid, blir det streik.

Pilotene understreker at de ønsker en løsning, selv om SAS forbereder seg på en streik blant 1.500 piloter.

– Vi er ute etter en løsning, selvfølgelig. Det håper vi også SAS er, sier leder Jan Levi Skogvang i Norsk Pilotforbund i Parat (NTB).