Løste mysteriet med den lille jenta – hun lever den dag i dag

Innherred bidro til å løse nok en sak.
Nyheter

Lokalavisa Innherred begynner å ha god tradisjon for å være til hjelp i store og små mysterier, og det ser den ut til å ha vært nok en gang.

På skole i Stjørdal

Etter at vi la ut et bilde på oppfordring fra Tor Busch for to dager siden, har det nå kommet et svar på hvem de to ukjente personene på bildet var.

Er det noen som aner hvem denne jenta kan være?

Da er det en som vil høre fra deg.

– Jeg tror ikke bildet er tatt i Levanger. Derimot mener jeg å dra kjensel på dørene på bygningen, som må være gamle Halsen folkeskole i Stjørdal. Jeg var elev der i sju år, forteller Per Aunet til Innherred.

Per Aunet dro kjensel på både skolebygg og søt jente fra rett etter krigen.  Foto: Marte Skjesol

Aunet mener at den voksne mannen på bildet er Stjørdals daværende ordfører Peder Bjerve, og jenta drar han kjensel på som Ragnhild Holm - som ble gift Kroglund. Bjerve var onkelen hennes på morsiden.

Fikk bekreftelse

Peder Bjerve var for øvrig bror av tidligere finansminister Petter Jacob Bjerve.

– Ragnhild Kroglund lever den dag i dag, og jeg ringte derfor og spurte henne. Hun kunne bekrefte historien, sier Aunet.

Mens Innherred skriver disse opplysningene vil faktisk tilfeldighetene det til at Ragnhild Kroglund selv ringer til avisa (!) for å meddele at hun er jenta på bildet.

– Per ringte meg for noen timer siden, og alt stemmer. Så da tenkte jeg at jeg skulle ringe til avisa, slik det ble oppfordret til, sier hun.

Husker det godt

Ragnhild Kroglund er i dag 82 år gammel, og bor på toppen av Torgkvartalet i Stjørdal. Hun har bodd i Stjørdal hele livet.

– Du var ganske nett på bildet fra 1945?

– Jeg er nett i dag også jeg, ler hun.

Kroglund forteller at Halsen folkeskole lå der som rådhuset i Stjørdal ligger i dag.

– Jeg husker dagen veldig godt. Det var spesielt for meg å få lov til å gi blomster til Herbert Helgesen og den amerikanske soldaten eller hva det var.

Plukket blomster i hagen

Hun husker ikke årsaken til at hun ble spurt om å overrekke blomstene, men tror det kanskje hadde med å gjøre at faren hennes var i konsentrasjonsleir og ikke hadde kommet hjem.

– Blomstene plukket jeg i hagen til farfar. Jeg hadde på meg en lånt bunad og heimstrikka strømper, forteller Ragnhild Kroglund, som i dag altså bor på toppen av Torgkvartalet - akkurat der hvor farfarens potetåker lå i gamle dager!

Og moralen er? Ifølge Per Aunet at søte jenter skal man alltid merke seg, man vet aldri hvilke muligheter som kan by seg.

– Dørblad er kanskje innerst inne ikke like viktig å memorere.