Trådte til med førstehjelp da ung gutt falt om - dessverre nytteløst, men nå har de likevel fått sin store takk

Bent Skogli flankert av tvillingene Jostein og Arnstein Trøite på minnetreffet Skogli-brødrene holdt i barndomsbygda Skogn. De var akkurat ferdige med førstegangstjenesten, og jobbet på et jorde rett ved der storebroren til Bent Skogli falt om. 

Nyheter

9. mai 1969 skjedde en hendelse i Skogn som satte sterke spor både hos familien og de som kjente brødrene Bent, Vegar og Kenneth Skogli.

Med to kompiser

Kenneth, som var 15 år gammel og eldst av de tre, hadde en medfødt hjertefeil, som kirurgene på den tiden ikke kunne gjøre noe med før han ble voksen. Han var på veg for å besøke noen jenter sammen med to gode venner.

Storebror Kenneth med Vegar Skogli i armene. Noen år senere døde Kenneth brått som følge av en hjertefeil.  Foto: Privat

– De visste at han hadde hjertefeil og måtte ta det med ro. Derfor hadde de en avtale om at de skulle sykle opp bakken og vente på Kenneth på toppen. Han gikk av sykkelen og trillet den oppover. Men da kompisene snudde seg for å se etter ham, lå sykkelen i vegen og Kenneth lå livløs i jordekanten, forteller Bent og Vegar Skogli til Halden Arbeiderblad, som har skrevet om minneturen tilbake til barndomstraktene.

Kunne vært berget i dag

Innherred har etter avtale med Vegar Skogli fått lov til å gjengi historien og bruke de private bildene både fra familiealbumet og besøket i Skogn.

– Jeg var bare tolv år den gangen, og selv om jeg husker godt hva som skjedde, har jeg ikke visst alt. Derfor ville jeg samle de som kjente Kenneth til et treff, sier Bent Skogli til Halden Arbeiderblad.

Brødrene Vegar (til venstre) og Bent Skogli på stedet der storebroren Kenneth døde for femti år siden.  Foto: Privat

Brødrene visste også om hjertefeilen, men ante ikke at den var så alvorlig. I dag kunne kirurger gått inn med en kikkhullsoperasjon og fikset den, men så langt hadde ikke forskningen kommet i 1969.

Presten gråt i kirken

Faren til brødrene fikk seg jobb på papirfabrikken i Skogn, og skulle hjelpe til med å sette opp fabrikken. Derfor bodde familien der for femti år siden.

Dødsannonsen slik den stod i Levanger-Avisa noen dager etter Kenneth Skoglis bortgang. 

Istedet for konfirmasjon den 15. mai, ble det begravelse 14. mai istedet.

– Presten hadde jo blitt kjent med broren vår under konfirmasjonsforberedelsene, og gråt i kirka, minnes Bent Skogli.

Kenneth ble riktignok gravlagt i Østfold, fordi familien visste at de ikke kom til å være bosatt i Trøndelag resten av livet.

Facebook åpnet opp

Allerede året etter var de tilbake i Halden, men minnene fra Skogn har alltid sittet langt fremme.

– Storebrors død har preget familien i alle år. Da Facebook dukket opp, begynte jeg å finne tilbake til gamle kamerater fra tiden i Trøndelag, og ønsket å vite mer om det som skjedde, forteller Bent Skogli til avisa.

I dette konfirmasjonsfølget skulle også Kenneth Skogli ha vært. 

En han kom i kontakt med var Mathias Aarskog, en av bestekameratene som var med storebroren den dagen han døde.

Fikk vite nye ting

Invitasjonen til et minnetreff på en Facebook-side for Levanger ble godt tatt i mot. Mange som kjente Kenneth dukket opp, blant annet tvillingene Arnstein og Jostein Trøite, som jobbet på jordet den dagen og raskt kom til for å gi førstehjelp, som de fortsatte med helt til ambulansen kom og videre på turen til sykehuset.

Dessverre uten at det hjalp, men de gjorde alt de kunne for å redde livet til Kenneth Skogli.

– Det var en del av historien vi ikke kjente til. Det er fint for oss å få takket dem skikkelig for innsatsen de gjorde, sier Bent Skogli.

Veldig glad for å møtes

Også flere andre tok ordet under minnetreffet, og fortalte at hendelsen hadde gått sterkt inn på dem. Bent Skoglis lærer fra den tiden dukket også opp.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk gjennomført dette. Å miste broren sin satte dype spor i oss, og det har vært sterkt å se hvordan andre som opplevde dette for femti år siden også har hatt det med seg gjennom livet sitt.

Alle disse kjente Kenneth Skogli, og kom for å minnes ham.  Foto: Privat