Olina Bye hadde æren av å dele Verdalsøras 10. klasse sin tale til folket

De hadde nemlig vunnet en talekonkurranse.

- Barna er et viktig symbol på hvordan vi feirer akkurat den her dagen, sier Olina Bye til folkemengden som var samlet på Verdalsøra barne- og ungdomsskole.  Foto: Edvard H Pettersen

Nyheter

I tradisjon tro ble det holdt flere taler under hovedarrangementet på 17. mai i Verdal. Grunnet arbeid ved Moparken ble enden av borgertoget satt til Verdalsøra barne- og ungdomsskole. Med både korps og kor ute på fotballbanen, fulgte folket med når både ordfører, rødrusspresidenten og ungdommen hadde hver sin tale.

Olina Bye hadde æren av å dele hovedtalen som har blitt valgt gjennom en talekonkurranse i 10. klasse på Verdalsøra ungdomskole. Vinnertalen er skrevet av Kristine Kvaal, Linnea Innbryn Myhre, Hedda Gudding Liff og Olina Bye. I tillegg til talekonkurransen så har 10A også gått i flaggborg fremst i toget.

Slik lyder Olina, Kristine, Linnea og Hedda sin tale.

Kjære alle sammen, gratulerer så mye med dagen.

I dag feirer vi Norges dag, dagen vi fikk vår egen grunnlov. Grunnloven som hele 112 menn skrev i 1814 for 205 år siden. 17. mai er så mye mer enn en fridag hvor vi kler oss opp i finstas og går i tog. 17. mai feires med kjærlighet for landet og flaggene med rødt, hvitt og blått heist høyt opp i været.

For nærmere 80 år siden, fikk jeg ikke en gang heis det røde, hvite og blå flagget vårt, fordi Tyskland la ut et forbud om å feire den norske nasjonaldagen. Men likevel heiste de flagget, og risikerte livet deres og familien sitt liv. Fred og frihet er ikke noe vi skal ta for gitt. Dagen feirer vi med barnetog, korps, is og det norske flagg. Det er ikke bare en koselig bursdagsfest - men en dag hvor vi hedrer våre forfedre som kjempet for Norges frihet og selvstendighet. Det er sagt at det å være typisk norsk er å være god, og det å hele tiden prestere på best mulig måte. Men husk det: Det er stor forskjell på å være god, og være selvgod. Selvfølgelig skal vi få lov til å være god, men vi skal ikke tro at vi er bedre enn alle andre, eller nasjoner. Vi skal ikke dømme noen før vi har gått i deres sko. Husk: Gjør mot andre, det du vil at de andre skal gjøre mot deg. Den gyldne regel er en viktig regel å ha som rettningslinje.

Dagen i dag skal minne oss på at vi skal møte alle nye bekjente og ubekjente. Vi skal stå opp å protestere for hverandre dersom noen blir mobbet på skolen eller på arbeidsplassen. Vi skal stå opp for de som er svak og ensom. Vi skal bry oss om dem som ikke ser ut til å ha det bra, og vi skal stå opp i mot urett. Vi skal stå sammen og støtt hverandre når det er tungt og vanskelig å oppmuntre hverandre til å gjøre vårt beste. Vi skal behandle alle mennesker med respekt - og vi skal tolerere de som er annerledes enn oss. Vi skal streve for å oppretthold fred og frihet. Det er alle oss, det er vi som er Norge. Det er vi som hver dag bestemmer hvordan Norge skal se ut og oppfattes.

De fleste kjenner kanskje til Norges nasjonalsang, "Ja, vi elsker". Diktet ble skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson, for 50-årsjubileet av grunnloven. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor denne sangen ble populær: Den har en vakker melodi som er lett og huske, og den viser en sammenhengende historie om Norge. Siden sangen vanligvis ikke blir synget ute, kan det være vanskelig å se denne sammenhengen. Kort sagt: Diktet er Norgeshistorie på vers og hyller fedrelandet som nasjon, med stolt fortid.

Nasjonaldagsfeiringen i Norge har satt barna i sentrum. Og det betyr ikke at vi har ordnet en dag bare for barna sin del - men barna er et viktig symbol på hvordan vi feirer akkurat den her dagen. Barnet blir et symbol på fremtiden og håpet. Tradisjonen med at barnet er i sentrum, startet med barnetog helt tilbake til 1870-tallet, siden barnet er et viktig symbol på hvordan 17. mai skal feires. Derfor står vi her i dag, med lek og latter og et smil om munnen og feirer denne dagen. Så i dag synes vi at alle bør kose seg med is, brus og pølse. Denne dagen er en dag verdt å feire - men samtidig tenk på hvorfor vi feire 17. mai og hvor viktig denne dagen er for oss og Norge.

Så igjen, gratulerer med dagen!