Morgenrapporten

SNO mistenker at ulv har tatt sau i Verdal

Undersøker nå saken etter funn av kadaver.

Illustrasjonsfoto. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix  Foto: Paul Kleiven

Nyheter

Statens Naturoppsyn mistenker at en ulv har tatt sau i Verdal. Det sier Tore Solstad i SNO til Trønder-Avisa sent søndag kveld. Han sier imidlertid at det er for tidlig å slå fast at det faktisk er ulv. Den revne sauen ble funnet i Juldalen, mellom Helgådalen og Inndalen.

- Vi har en mistanke om ulveskade på beitedyr som er oppdaget i Juldalen. Det er noe usikkerhet, for det er vanskelig å slå fast ut fra skadene. Vi ser på skadetegn, drapsmønster, og hvilke teknikker de ulike rovdyrene bruker, sier Solstad.

Til Trønder-Avisa sier SNO at kadaveret har skader som er forenlig med et større rovdyr, men at det er utelukket at det kan være gaupe eller jerv. Kadaveret ble oppspist på relativt kort tid, ifølge Solstad, som sier at det ikke er en større hund som står bak angrepet på sauen.

Kjørte ulovlig i Steinkjer

Politiet besvarte ikke Innherreds henvendelser mandag morgen, men ifølge deres Twitter-konto er det Steinkjer og Trondheim som har hatt de fleste hendelsene i natt. I Steinkjer fikk de tips om at en mindreårig bilfører kjørte en bil på en parkeringsplass.

- 16 år gammel fører anmeldes for kjøring uten gyldig førerkort. Eier av bil var passasjer, og anmeldes for å ha overlatt kjøretøyet til 16-åringen.

I Trondheim har det vært et trafikkuhell ved Prøven Bil, hvor en traktor og en personbil har vært i et sammenstøt. Bilen har fått store materielle skader og nødetatene rykket ut i 07.50-tiden mandag morgen.

Natt til mandag var det også høy musikk og roping fra en leilighet på Møllenberg i Trondheim, som holdt flere andre naboer våkne. Politiet dro ut til stedet, hvor beboerne lovte å være stille resten av natten.

God innsats i Jukola

I går avsluttet også orienteringsløperne fra Frol IL årets Jukola-stafett med et svært godt resultat. Det finske orienteringsstafettløpet er verdens største i sitt slag. Frol IL stilte med tre lagLes mer om saken her.

Dette skjer i dag

Hvordan kan museum og minnesteder brukes i voksenopplæringen for flyktninger? Det spør Falstadsenteret om mandag morgen klokken 09.00.

Kan demokrati, historiebruk og historie bedre læres der det skjedde enn i et klasserom? Falstadsenteret har i samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter jobbet med utviklingen av et undervisningstilbud knyttet til demokrati og aktivt medborgerskap for regionens voksenopplæringen for minoritetsspråklige studenter. Piloten på prosjektet ble startet i 2017. Nå er denne perioden over, og begge institusjonene inviterer til et utforskende seminar med tittelen Kulturen som møteplass? Kulturarven og dialogens potensielle rolle i integrasjonsarbeidet.

I tillegg er det sangstund ved Elvebredden Aktivitetstilbud i Verdal fra klokken 12.

- Om du er glad i å synge er dere alle velkommen til å delta på en trivelig sangstund sammen med oss på Elvebredden. Vi synger kjente og kjære sanger fra vår sangbok, heter det i arrangementsbeskrivelsen.

Været i dag

Dagen starter med litt nedbør og gråvær, før solen delvis titter fram ut over ettermiddagen. Temperaturene vil ligge rundt 12 varmegrader fram mot ettermiddagen, før det blir noen grader ekstra og regn. Lett bris fra sør-sørvest.

Været i Verdal mandag.   Foto: yr.no

Været i Levanger mandag.   Foto: yr.no

Andre nyheter

Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale

Bondeorganisasjonene møter mandag regjeringen for å fremforhandle en etterlengtet klimaavtale.

Norges Bondelag, Småbrukarlaget og regjeringen er i prinsippet enige om å inngå en frivillig klimaavtale, men det har vært manglende framgang siden juni i fjor, skriver Nationen.

– Så langt har regjeringen i stor grad stått stille ved sin utgangsposisjon og vært lite villige til å drøfte verken form eller innhold i en mulig avtale. Det er ikke forhandlinger. Jeg håper nå på et konstruktivt møte, sier Bondelagets leder Lars Petter Bartnes i en pressemelding.

Bondelaget sier at «en eventuell avtale må legge til rette for økt verdiskaping og ta innover seg ny kunnskap om klimaløsninger og klimagassutslipp i landbruket».

Landbruksdepartementet ønsker ikke å kommentere forhandlingsprosessen før mandagens møte.

Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier at salget av aksjer i Entra viser at «salget av Norge fortsetter». Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen slår tilbake.

– Det er helt meningsløst, høyrepolitikk på autopilot. Regjeringen selger eiendom i Norge, men bruker pengene på å kjøpe eiendom i London og resten av verden, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Næringsdepartementet solgte mer enn 20,2 millioner Entra-aksjer på auksjon forrige uke. Entra er et av Norges største eiendomsselskaper og hadde i første kvartal en eiendomsportefølje med en markedsverdi av 46,4 milliarder kroner.