Har syklet 135 mil til inntekt for barnekreft-forskning - lørdag ruller de inn i Paris

Den spreke familien Børresen med pappa Per Olav, mamma Marthe Sundal og døtrene Frida og Vilde.  Foto: Systemhus

Nyheter

Hvert år sykler Team Rynkebys 54 nordiske lag til Paris med et mål om å samle inn penger til Barnekreftforeningen.

Da ideen oppstod

Systemhus er hovedsponsor for laget for Nord-Norge, og har bidratt økonomisk i flere år. Men i 2017 oppstod ideen om et eget Systemhus-lag på turen.

– Jeg var så heldig å være med på ledersamlingen da dette prosjektet ble født, en ganske sen kveld i Henningsvær, sier regionsjef i Systemhus Norge, Per Olav Børresen (47) fra Levanger.

Viktig i støtteapparatet

Sykkellaget til Systemhus består av 50 engasjerte medarbeidere og samarbeidspartnere fra hele landet, hvor den yngste deltakeren er tolv år gamle Vilde Sundal Børresen.

Vilde er svært opptatt av at å samle inn penger til barnekreftsaken hjelper, og fører til at de fleste blir friske fra sykdommen sin.

Godt å våttå om Systemhus og Team Rynkeby

Systemhus

Systemhus ble startet for over 50 år siden, og er bygd opp av erfarne og seriøse byggmestere fra hele landet.

Systemhus legger ned mye tid i å utvikle nye ideer for å skape det mest funksjonelle hjemmet for sine kunder.

I år feirer Systemhus 30 år med sine «friske hjem», utviklet i tett samarbeid med Norges astma- og allergiforbund.

Team Rynkeby

Team Rynkeby - God Morgon ble stiftet i 2002 da 11 mosjonssyklister, med tilknytning til den danske juiceprodusenten Rynkeby Foods A/S, syklet til Paris for å se avslutningen av Tour de France.

Rynkeby Foods var hovedsponsor for turen. Team Rynkeby fikk flere sponsorer, og overskuddet var på hele 42 000 kroner da laget var tilbake i Danmark én uke senere.

Overskuddet ble donert til barnekreftavdelingen ved universitetssykehuset i Odense, og en tradisjon var født.

I dag består Team Rynkeby av 2100 mosjonssyklister og 500 hjelpere fordelt på 54 lokale lag fra Danmark, Sverige, Finland, Norge, Færøyene, Island og Tyskland.

I 2018 donerte Team Rynkeby - God Morgon 91,7 millioner kroner til organisasjoner som hjelper barn med kritiske sykdommer. Av dette gikk 9,8 millioner til Barnekreftforeningen.

Hun har nemlig selv fulgt sin mormor under kreftbehandling det siste året og er nær venn med nabogutten Simen, som etter mange år med leukemi berget livet nettopp takket være forskning.

Vilde har både sørget for mat og drikke underveis, og vært med i heiagjengen. Her fra legendariske Mur de Huy i Belgia, som er med i klassikeren La Fleche Wallonne.  Foto: Systemhus

Mens foreldrene og storesøsteren har syklet på Systemhus-laget, har Vilde bidratt i støtteapparatet.

– Det er kjekt å tilby en hjelpende hånd når alle syklistene skal ha mat, drikke, hvile og noen oppmuntrende ord mellom etappene, sier Børresen energisk.

Som med oppussingen

Både Per Olav, Marthe Sundal og eldstedatter Frida har syklet hele vegen til Paris. Frida studerer fysioterapi i Bergen for tiden, og syklet litt sammen med deltakerne der før oppstart. Familien er altså naboer til Fuck cancer-Simen Aarskog, og bidro da lokalmiljøet samlet seg på dugnad for å pusse opp familieboligen til nabogutten, som TMM laget en dokumentar om.

– Sykkelturen handler om mye av det samme, omtanke, medmenneskelighet, dugnad og en opplevelse for livet, sier Børresen og Sundal.

Fire av fem blir friske

Turen startet fra Rikshospitalet i Oslo 2. august, og etter en båttur til København fortsatte syklistene ned mot Paris. Til sammen er det samlet inn rundt en million kroner underveis, som går til forskning rundt kreftsykdom hos barn og unge.

Turen har en egen Facebook-side med både oppdateringer og informasjon om hvordan folk kan bidra.

– Takket være mange års forskning på barnekreft blir i dag fire av fem barn friske igjen. Da er det selvsagt fint å kunne være med å bidra til videre forskning og utvikling, både for at fem av fem skal bli friske, og for at ettervirkninger og senskader reduseres, sier Per Olav Børresen.

Frida leder an i Mur de Huy, som har 26 prosents stigning på det bratteste.  Foto: Systemhus