Tirsdag 13. august

Flere gruer seg til skolen. Ungdom har lavere terskel for regelbrudd enn før

Skikkelighetstrenden blant ungdom flater ut. Det har blitt lavere terskel for å begå regelbrudd, viser funn fra Ungdata-undersøkelsen.  Foto: Thomas Brun, NTB scanpix

Nyheter

Av hendelser som potensielt kan havne i politiets loggbok, er det intet å melde fra Levanger og Verdal siste natt. Operasjonsledelsen i Trondheim forteller for øvrig at det har vært relativt rolig over hele distriktet de siste timene.

Lavere terskel for regelbrudd

Det nærmer seg skolestart for mange. I den sammenheng har kan vi nevne hovedfunn fra årets nasjonale ungdatarapport som viser at flere ungdommer kjeder seg på skolen og bruker mindre tid på lekser.

Færre trives på skolen sammenlignet med tidligere år.

I flere år har forskere rapportert at ungdom blir mer og mer skikkelige, men de siste par årene har denne trenden flatet ut. Fere ungdommer enn før har en litt lavere terskel for å begå ulike former for regelbrudd.

– Det er litt flere som ikke trives, og som kjeder seg, skulker og gruer seg. Vi ser også en nedgang i tiden ungdom bruker på skolen. Det er flere indikatorer som tyder på at det er en endring i ungdoms relasjon til skolene, sier Anders Bakken, leder ved Ungdatasenteret på Oslo Met.

– Vi ser også at bruddet med skikkelighetstrenden fortsetter, sier Bakken.

– Det er en økning i ungdomskriminalitet, cannabisbruk og vold. Samtidig fortsetter økningen i selvrapporterte psykiske plager, mens framtidsoptimismen synker.

Selv om rundt seks av ti på ungdomstrinnet og videregående sier de trives på skolen, er det 8–9 prosent som ikke trives. Andelen som trives, har blitt noe lavere hvert år siden 2012.

Står likevel bra til

Hovedfunnet fra Ungdata er likevel at det generelt sett står bra til med norsk ungdom, og at de aller fleste trives med det livet de lever. De er godt fornøyd med foreldrene sine, skolen de går på og lokalmiljøet. Ni av ti har nære og fortrolige venner.

Ungdommene lever også aktive liv, der de bruker tid på sosiale medier, dataspill, trening, organiserte fritidsaktiviteter, skolearbeid og det å være med venner.

Alt i alt viser rapporten at dagens unge fortsatt er skikkeligere enn tidligere ungdomsgenerasjoner.

Trøndelag:

Fornøyd med foreldrene: 85

Har minst én fortrolig venn: 90

Fornøyd med lokalmiljøet: 69

Har skulket minst én gang det siste året: 22

Er aktive i en fritidsorganisasjon: 70

Har brukt cannabis minst én gang det siste året: 3

Den årlige ungdomsundersøkelsen Ungdata.no gjennomføres av Nova ved Oslo Met og Korus (regionale kompetansesentre innen rusfeltet).

Faktaene viser et utdrag av spørsmålene for 2019. Undersøkelsen er blitt gjennomført siden 2010. Nesten alle landets kommuner kjører undersøkelsen hvert tredje tre år blant elever i ungdomsskolen og videregående.

Tallene er i prosent og viser prosentandel av ungdomsskoleelever.

Været

Skyet og regntungt også i dag, men det er i alle fall godt å vite at det er bedring i sikte jo nærmere helga vi kommer.

Været slik Yr mener det vil fortone seg i Levanger tirsdag og onsdag. 

 

Andre steder

Nær enighet om bompengepakke: Regjeringspartiene er nær en enighet om bompengenivå og bypakker, ifølge Frp-leder Siv Jensen.

– Jeg gleder meg til å kunne presentere en enighet snart. Vi nærmer oss en løsning, sa Jensen til VG etter NRKs partilederdebatt i Arendal mandag kveld.

En alvorlig skadd i trafikkulykke i Porsgrunn: Føreren av en personbil er alvorlig skadd og brakt til Ullevål sykehus, mens føreren av en tankbil er kjørt til legevakt for oppfølging etter en kollisjon i Kjørholttunnelen i Porsgrunn mandag kveld. Begge er menn, en i 40-årene og den andre i 60-årene.

Evakuert etter flom: 21 personer fra ti boliger er natt til tirsdag evakuert i Brumunddal grunnet flom i Ringsaker kommune i Hedmark, melder Innlandet politidistrikt. Årsaken er usikkerhet rundt boligenes fundamenter i flommen.

Carlsen ned fra hurtigsjakktoppen: Magnus Carlsen spilte remis i siste parti og ble nummer fem av ti deltakere i hurtigsjakkturneringen i St. Louis i USA, der franske Maxime Vachier-Lagrave vant og overtok toppen på verdensrankingen.