Innlegg

Skal du bli populær må du kunne dette!

Dans på Marcalonga. Foto: Hanne Holthe Munkeby. 

Nyheter

Etter hver sommer, og det blir høst, - er nesten som hver vinter, - etter jula, et nytt år! Det er da man setter seg nye mål og alt skal bli så mye bedre på mange vis!

Selv hadde jeg ei flott ungdomstid og mye av grunnen til det, var at vi, mange av oss, lærte oss å danse! Noen gikk på danseskole, men de fleste lærte seg «danse-kunsten» hjemme hos hverandre. Vi gikk på dans! Etter hvert fikk vi mange venner, venner fra resten av kommunen og nabo-kommunene og vi ble også kjent med mennesker som vi aldri hadde møtt ellers. Vi ble bedre og bedre på dansegulvet og vi gledet oss til å møtes til dansekvelder, med flott musikk! Musikken hadde mye å si og de gamle melodiene sitter enda godt inne i hodet! «Granskogen» på Nesset, ved Sjøbadet, Nordtun ved Mule skole, Hegle gamle skole, «Rehaugen» i Skogn, bl.a., var populære steder og med flott musikk som enda, i dag, gir meg/oss gode minner fra ungdommens tid! Det var noen spesielle melodier, flotte musikere og av og til nydelig sang til smektende musikk, og lokale sangere!

De fleste jentene hadde «Ballerinasko» og de fleste gikk i kjole den gang, eller skjørt og bluse. Ingen var «stiv-pyntet», men jeg tror vi så bra ut, alle sammen!

For å komme oss på fest måtte vi gå eller sykle og jeg husker ikke noen som kom pr. bil!

Da musikerne hadde pause, fikk vi prate mere med mange av de som vi var blitt kjent med og det var alltid spennende om «han» eller «hun» var på akkurat denne festen!

Å danse er fin mosjon og da det ble SWING ble det virkelig fart på oss og vi ble alle ganske svette etter noen runder rundt på dansegulvet, og moro var det!! Det var vel helst vals, tango, quickstep, slowfox og «reinlender» som vi lærte oss, men noen kunne også jenka, rumba, samba, cha-cha-cha, foxtrot, limbo og twist. Min aller første dans på et dansegulv var på Levanger-dagene da jeg danset VALS med min far!!

I dag, - over seksti år siden min ungdomstid, treffer jeg og prater jeg med mange som jeg ble kjent med på danse-gulvet og som har blitt gode venner og det var både gutter og jenter som bodde langt fra Levanger sentrum, hvor jeg bodde den gang.

Hvordan er det med danseferdigheten i dag, - er det tilstelninger med dans for barn og unge, eller er det noe som ikke er populært nå? Skulle ønske at de unge, fra barneskolen og hele ungdomsskolen fikk lære seg dansekunsten og gi dem sjansen til å ha det moro, bli kjent med mange andre, få høre flott musikk, og bare det å kommunisere med andre som man ellers ikke ville ha møtt!

Sverre Slåtsve og Inger Holmlimo er to som var flotte danselærere og mange har nok god grunn til å takke dem for at føttene forflyttet seg sånn noenlunde rett til enhver tid og har man lært å danse, sitter lærdommen i all tid!

Når skolene snart starter opp, håper jeg at noen kan melde seg som danselærere for elever i småskolen og ungdomsskolen!!! Ingen kan vel noen gang angre på at de har lært å danse, men mange blir litt opprådd når det blir dans og de ikke behersker denne «kunsten»!

Vil du bli kjent med flere ungdommer og vil du bli populær, da BØR du lære deg å danse!!!!

Hanne Holthe Munkeby

August 2019