Disse plastsekkene er blitt altfor populære blant folk - nå ber Innherred Renovasjon om moderasjon

Sekkene som skal brukes til å sortere plast har gått unna i et rasende tempo fra butikkholderne. Innherred Renovasjon vurderer hvordan de skal få forbruket ned. 

Nyheter

Den siste tiden har det vært tomt for sekker til plastemballasje. Innbyggerne må derfor vente på ny forsyning for å kildesortere.

– Forbruket er altfor stort, sier kommunikasjonsrådgiver Øyfrid S. Knudsen i Innherred Renovasjon.

Dette er riktig bruk av plastsekkene.  Foto: Innherred Renovasjon

Og det er ikke det at folk har så ekstremt mye plast å sortere som er grunnen.

– Posene brukes i stor grad til andre ting enn å sortere plasten. Vi har sett dem som restavfallssekker på idrettsarrangement, de brukes til å samle hageavfall, lagre klær og utstyr, og til og med som engangsregntøy, konstaterer Knudsen.

Selv butikker og bedrifter har forsynt seg av sekkene for å bruke dem til sitt avfall. Sekkene er i og for seg gratis å ta med seg, men kostnadene hentes naturligvis inn et sted.

– Til syvende og sist er det husholdningene som betaler gjennom renovasjonsgebyret. Med forbruket vi har i dag utgjør det mellom 100 og 150 kroner i året per husstand, som bakes inn i gebyret.

Ergo er alle innbyggerne både i Levanger, Verdal og de andre kommunene til Innherred Renovasjon med og sponser sekker som butikker, barnehager, idrettslag og arrangører bruker, samt naboens overforbruk.

Også matposene brukes til dels til andre ting enn hovedformålet. Eksempelvis som handleposer, til våte klær og bleier i barnehager, og som emballasje.

– Dette kan ikke fortsette. Overforbuket er langt høyere her enn andre steder i landet. Kanskje går vi tilbake til det vi gjorde før, å dele ut et visst antall til hver husstand en gang i året, antyder Øyfrid S. Knudsen.

Mange eksempel på feil bruk

(Foto: Innherred Renovasjon)