En av Norges største rettssaker om nettovergrep startet denne uken

Politiet startet etterforskning da moren til en gutt i Trøndelag høsten 2017 oppdaget at sønnen hadde Skype-samtaler med det han trodde var en 15 år gammel jente.  Foto: Gorm Kallestad

Nyheter

Stor rettssak mot nettovergriper

En av Norges største rettssaker om nettovergrep startet i Nedre Romerike tingrett mandag. En mann i 40-årene innrømmer å ha begått overgrep mot 256 barn.

Politiet startet etterforskning da moren til en gutt i Trøndelag høsten 2017 oppdaget at sønnen hadde Skype-samtaler med det han trodde var en 15 år gammel jente. Moren mistenkte at det ikke var reelt og kontaktet politiet.

Mannen har brukt kallenavnene «Gangstaboy» og «Stine H» for å få kontakt med barn fra hele landet gjennom chatteprogrammene Skype og Omegle. Etter å ha gitt barna komplimenter, har han lokket dem til å ha seksuell omgang med seg selv og til å sende bilder.

– Jeg har forstått alvoret, er veldig lei meg, føler stor skam og er flau og redd, sa mannen da han forklarte seg i retten, skriver Romerikes Blad.

Kun to av 256 har anmeldt

Barna i saken var mellom 9 og 15 år da overgrepene skjedde. De fleste er gutter. Kun to av de 256 barna har anmeldt saken til politiet. Resten er avdekket under politiets etterforskning.

Mannen ble pågrepet i januar 2018. Da hadde politiet rullet opp en omfattende sak med ofre fra hele landet. Det er også 48 fornærmede i Sverige og en i Finland.

Avhengighet

Saken omhandler kun overgrep begått via internett. Det har ikke vært noen fysiske overgrep, ifølge aktor Carl Graff Hartmann som holdt sitt innledningsforedrag i retten mandag.

Den tiltalte mannen forklarte at han var ute etter noen å prate med og syntes det var tryggere å prate med noen på nett enn i virkeligheten.

– Til slutt ble det en avhengighet jeg ikke klarte å komme meg ut av, sa mannen i retten. Han sa også at han ville beklage til hver eneste fornærmede og deres familier.

Det er satt av 28 dager til rettssaken.

Bil står på E6 i Verdal

Politiet i Trøndelag forteller at det har vært en rolig natt på Levanger og Verdal. I løpet av natten har de ikke fått inn noen meldinger, men like før Innherred snakket med operasjonssentralen fikk de en melding om en mørk bil som står på E6 i Verdal. Meldingen kom klokken 07.48 tirsdag morgen og den går på at at en mørk bil, som er dårlig merket, står på E6 i Verdal. Politiet på operasjonssentralen vet ikke eksakt hvor, eller hvorfor, men skal undersøke dette nærmere.

Den nyutnevnte helsedirektøren vil allerede bli erstattet

Under en uke etter at hun ble utnevnt til fungerende direktør i Helse Nord-Trøndelag, har Kathinka Meirik bedt styreleder Ingrid Finboe Svendsen om å bli erstattet. Det skriver Trønder-Avisa.

Meirik ble innsatt som fungerende direktør etter at Torbjørn Aas sa opp som administrerende direktør for Helse Nord-Trøndelag. Nå vil hun, så raskt som mulig, finne en erstatter.

- Jeg har bedt styreleder om at hun må finne en annen som skal sitte i direktørstolen fram til en permanent løsning er på plass. Jeg har i løpet av den korte tida jeg har fungert som direktør opplevd at jeg ikke på sikt vil være i stand til å bekle den rollen samtidig som jeg er fagansvarlig for Helseplattformen i Helse Nord-Trøndelag. Jeg har derfor bedt om at man finner en rask løsning for å finne en ny fungerende direktør, sier Meirik.