Helseministeren skryter av Levanger

Bent Høie roser utviklingen av en ny oppfinnelse som skal kunne redusere antall sykehusinnleggelser. Sykehuset Levanger har vært med i testingen av et plaster som måler væskebalansen i kroppen.  Foto: Erlend Aune

Nyheter

Helseminster Bent Høie roser Sykehuset Levanger fordi sykehuset tar del i utprøvingen og testingen av en ny oppfinnelse som skal bidra til å redusere sykehusinnleggelser.

Bakgrunnen er utviklingen av et plaster som måler væskebalansen og varsler hvis du har for lite eller mye vann i kroppen. Det er trondheimsfirmaet Mode Sensors som har utviklet plasteret. Saken omtales av NRK.

– Plasteret vil først være ferdig om et år. Men da håper vi det kan være med å redusere et stort antall sykehusinnleggelser i Norge som vi i dag har på grunn av dehydrering, sier Jørn Kværness i Mode Sensors til NRK. Hvis plasteret kan redusere antall liggedøgn med ti prosent, vil det på landsbasis bety så mye som 6000 liggedøgn, tilføyer han.


Innovasjonsklinikken ved Sykehuset Levanger har testet plasteret på 16 pasienter ved dialyseavdelingen. Erfaringene er gode.

– Det er veldig artig å være med å prøve ut ny teknologi. Dette er framtida og plasteret har helt klart et stort potensial, sier forsker og overlege ved medisinsk avdeling på Sykehuset Levanger, Solfrid Romundstad til kanalen.

Helseminister Bent Høie mener det er utrolig viktig å sette inn innsatsen før det går galt og folk havner på sykehus, og synes plasteret høres ut som et spennende og bra hjelpemiddel.

Han skryter av bedriften som har utviklet produktet, men også at av Sykehuset i Levanger som hjelper til med testing. Høie mener det ikke har vært noen kultur for å samarbeide med private bedrifter og er glad dette er i ferd med å snu.


Vi er innom flere tema, men mest om sykehus. Er det en fordel eller en ulempe for Sykehuset Levanger når det nå går mot ett helseforetak i Nord-Trøndelag? Hvordan blir det å være underlagt St. Olav i Trondheim? Dagens panel: Fatima Almanea, Jostein Grande og Roger Rein.