Morgenrapporten

Mener valgfag-tilbud er for dårlig ved Levanger-skole

Karl Meinert Buchholdt (V) vil ha flere valgfagmuligheter i skolene, og peker på at Ytterøy ungdomsskole prøver å ha bare ett valgfag.   Foto: Roger M. Svendsen

Nyheter

– Det er fullstendig stille. Ingen meldinger, sier operasjonsledelsen ved Trøndelag politidistrikt til Innherred mandag morgen. Dermed har det vært et meget rolig natt i Verdal og Levanger. Da har det også gått 10 timer siden siste oppdatering fra politiet på Twitter, noe som omhandlet et trafikkuhell på Byåsveien/Breidablikkveien i Trondheim. Ingen ble skadd i uhellet.

Ifølge Adresseavisa var det likevel glatt på flere strekninger i Trøndelag i natt, og klokken 05.51 meldes det om en semitrailer i trøbbel på E6 ved Gartland i Grong. Det var også en utforkjøring ved Skage i Overhalla og i Bindal i løpet av natten.

For dårlig valgfagtilbud

Venstres Karl Meinert Buchholdt melder imidlertid inn en interpellasjon om valgfag i ungdomsskolene i Levanger. Saken behandles i driftsutvalget 22. januar og følger opp et spørsmål til samme utvalg fra desembermøtet.

– I svaret på spørsmålet kommer det frem at det er et variert tilbud innen valgfag blant ungdomsskolene i Levanger. Tre av våre fire ungdomsskoler gjennomfører minst tre valgfag per skoleår, mens en av våre ungdomsskoler, Ytterøy, tilbyr to valgfag, men prøver å få det til slik at alle elevene velger samme valgfag. Det vil si at man gjennomfører bare et valgfag, og alle elevene på ungdomstrinnet må ha dette valgfaget, innleder Buchholdt i interpellasjonen, før han legger til at Venstre mener det ikke er nok med ett valgfag, da det ikke gir valgmuligheter for elevene.

– Fra Venstres side synes vi ikke det er heldig at en av våre ungdomsskoler gjennomfører bare et valgfag per skoleår. Hensikten med valgfagene da de ble innført i 2012, var å gjøre ungdomsskolen mer praktisk, motiverende og variert; noe som også må reflekteres i kommunens tilbud ved alle våre skoler. Et reelt valgtilbud innen fag krever at man gjennomfører mer enn bare et valgfagtilbud per skoleår, noe som også må gjenspeiles i det kommunale tilbudet ved Ytterøy skole, skriver han i interpellasjonen.

Driftsutvalget møtes 22. januar, og behandler da saken, som har to forslag fra Venstre:

1. Alle skoler skal ha et reelt valgfagtilbud, og alle skoler skal gjennomføre minst to valgfag per skoleår.

2. Ressursfordelingsmodellen mellom skolene endres slik at vedtaket i punkt en ivaretas.

Dette skjer i dag

I dag går trillemafiaen fra Barnas Turlag Innherred en tur fra Bryggestua i Levanger sentrum klokken 11. Etter turen er det åpnet for sosialt samvær på rådhuskafeen.

I Verdal møtes Eldrerådet klokken 09.00. De behandler da flere saker, deriblant en sak om Arkens Fremtid, en orientering om hjemmetjenesten og et prosjekt om velferdsteknologi.

På Skogn blir det i kveld oppstart av første rockeverksted for ungdom i kjelleren på Fokusbygget. Tilbudet er åpent for 8.-10.-klassinger.

Været i dag

Det meldes om tre-fire plussgrader, lite nedbør og lett til frisk bris fra sørvest ut over dagen i Levanger og Verdal. Mildværet er ventet å holde seg ut over uken.

Det meldes samtidig om høy vannstand på gult farenivå i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Faren gjelder alle tre fylker, og er samtidig spesifisert for strekningen fra Stad til Andenes med ventet vannstand på 45-55 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Faren øker fra klokken 11 og ventes å være over i 16-tiden, ifølge yr.no.

Været i Levanger mandag.  Foto: Yr.no

Været i Verdal mandag.  Foto: Yr.no

Andre nyheter fra NTB

Elden mener Nav-saker tilbake til 1994 må granskes

Etter å ha vurdert Nav-saken mener advokatfirmaet Elden at alle saker helt tilbake til 1994 må granskes, skriver VG.

Foreløpig er bare saker tilbake til 2012 gransket, da et nytt EØS-regelverk ble vedtatt av Stortinget. 78 personer er uskyldig dømt i disse sakene.

Etter å ha vurdert saken mener advokatkontoret til John Christian Elden at alle saker også tilbake til 1994 må granskes.

– Vår konklusjon er at rettstilstanden har vært den samme i EØS siden Norge ble med i 1994. Dette følger av regler som ble vedtatt i EU allerede i 1971 og 1972. Departementet og Stortinget så på dette også i 2008, da det ble fastslått at EØS-reglene om rett til å ta med seg trygdeytelser gikk foran formuleringen i den norske loven ved motstrid, sier advokat John Christian Elden til VG.

– Nav-saker fra 1994–2011 må også granskes og vurderes gjenåpnet, samt at det blir etterbetalt ytelser til alle som uberettiget har mistet dem, sier Elden.


Mann tiltalt for å ha voldtatt sin demente svigermor

En mann i 40-årene er tiltalt for å ha voldtatt sin over 80 år gamle demente svigermor. Mannen risikerer inntil 15 års fengsel.

Statsadvokat Jarle Wikdahl sier til Adresseavisen at etterforskningen startet etter at politiet plukket opp den eldre kvinnen, som da var 88 år gammel, et sted i Trondheim natt til 9. november 2018.

Kvinnen ble kjørt hjem til tiltalte, og i den forbindelse kom det fram opplysninger som gjorde at politiet valgte å starte etterforskning, skriver avisen.

Den tiltalte risikerer mellom tre og 15 års fengsel. Saken er berammet i Sør-Trøndelag tingrett i mars.

Etter at etterforskningen var klar ble saken først henlagt av statsadvokaten i fjor. Den ble så påklaget av den fornærmede kvinnenes bistandsadvokat, og Riksadvokaten beordret henleggelsen omgjort.

Den tiltalte mannens forsvarer, Frode Wisth, ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

Adresseavisen har ikke lyktes å få tak i kvinnens bistandsadvokat Vibeke Meland.