Morgenrapporten

Avskiltet bil som manglet én vesentlig ting

En personbil i Verdal ble sent onsdag kveld avskiltet av politiet, som tilfeldigvis kom over den parkerte, ulovlige bilen.   Foto: Erlend Aas/Scanpix

Nyheter

En personbil ble onsdag kveld avskiltet i Verdal, etter at politiet kom over den ved en tilfeldighet. Bilen sto parkert da politiet kjørte en sjekk på papirene til bilen.

– Bilen manglet EU-kontroll og ble avskiltet i 22.30-tiden onsdag da det var begjæring om avskilting på den, sier operasjonsleder Bjørn Handegard.

Ellers meldes det om en rolig kveld og natt i Levanger og Verdal.

Dette skjer i dag

I Verdal spilles forestillingen Sult, som bygger på Knut Hamsuns gjennombruddsroman fra 1890 ved Turnéteatret i Trøndelag klokken 19.

Klokken 09.00 møtes administrasjonsutvalget og så formannskapet i Verdal kommune. Formannskapet skal blant annet behandle en sak om Stiklestad Nasjonale Kultursenter sin rolle som konsolidert museum og som forvalter av Olavsarven. Det blir også behandlet en sak om prikktildeling til skjenkestedet Lille New York etter en kontroll i oktober i fjor, samt investeringer i kommunalt vegnett.

I Levanger blir det møte om nye E6 gjennom Levanger klokken 18. Der stiller møteleder Bjarne Håkon Hanssen spørsmål som «Hvordan vil trasévalg, kryssplassering, hastighet og bruk av dyrket mark påvirke kommunen, næringslivet og miljøet i fremtiden? Hovedinnlegg blir ved Johan Arnt Vatnan, prosjektdirektør i Nye Veier.

Været i dag

Det varme været fortsetter, og torsdag blir det opp mot seks varmegrader i Verdal og Levanger. Det ventes sol og noen skyer ut over dagen, samt regn fra formiddagen og frisk bris fra sørvest.

Været i Levanger torsdag.   Foto: Yr.no

Været i Verdal torsdag.   Foto: Yr.no

Andre nyheter fra NTB

Grande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen

Venstre-leder Trine Skei Grande forstår at IS-saken er vanskelig for Frp, men ber om at forhandlinger holdes internt i regjeringen.

– Vi har forståelse for at dette er en vanskelig sak for Frp. Men når man er i regjering, tar vi forhandlinger internt, og ikke gjennom media. Slik må det være i et regjeringssamarbeid, skriver Trine Skei Grande i en tekstmelding til Dagbladet onsdag kveld.

I timene før satt Grande i middag med Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. Regjeringspartienes parlamentariske ledere deltok også på middagen i statsministerboligen.

Den såkalte IS-saken det strides om, handler om den norske IS-siktede kvinnen som ble besluttet hentet hjem sammen med sine to barn av regjeringsflertallet mot Frps vilje.

Jensen har gitt Solberg frist ut måneden med å innfri en rekke krav. Hvis ikke går Frp ut av regjeringen.

Venstre-lederen sier til VG onsdag kveld at regjeringen satte humanitære hensyn først i denne saken. Et av kvinnens barn, en fem år gammel gutt, er kritisk syk.

– Vi har respekt for at Frp nå ønsker å ta en vurdering knyttet til regjeringssamarbeidet. Denne debatten skal Frp få ta i fred. Den kommer jeg ikke til å kommentere, sier Grande til avisen.

Etter at partiets stortingsgruppe møttes onsdag, ble det klart at Frp vil stille en rekke krav, som partiet vil ha innfridd for å fortsette i regjering. Solberg vil få frist til slutten av januar, da Frp skal ha sitt strategimøte, med å svare på kravene.

Regjeringskilder i Frp sier til TV 2 at de mener Solberg ikke har forstått hvor tynnslitt regjeringslysten er i partiet.

Ultimatumet som partiet stiller, gjelder ikke bare IS-saken, men at Frp over tid har opplevd at gjennomslagene er blitt for få, sier Jensen til kanalen onsdag kveld.

– Vi sitter i regjering fordi vi vil påvirke utviklingen i Norge til det bedre, men når vi nå opplever at politikken blir litt grå og kjedelig, må vi si fra og gjøre noe med det. Hvis ikke kan vi finne på noe bedre å gjøre, sier Frp-lederen.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad uttalte onsdag at det er ingen grunn til å gi etter for Frps krav.


Økt omsetning for kjøpesentrene i fjor

Norges 60 største kjøpesentre økte omsetningen med 1,7 prosent i 2019. Kles- og skobransjen hadde et krevende år, ifølge Virke.

Omsetningen økte med 1,7 prosent til 89,9 milliarder kroner, viser tall fra Kvarud Analyse, skriver Finansavisen.

Mens veksten var på 2,2 prosent i tredje kvartal i fjor, økte omsetningen for de 60 største kjøpesentrene med 2,1 prosent i fjerde kvartal.

– Utviklingen i detaljhandelen generelt og også i kjøpesentrene har vel vært litt svakere enn forventet i 2019. Den positive utviklingen i andre halvår sørget også for at veksten i 2019 ble høyere enn i de to foregående årene, sier Tore Kvarud i Kvarud Analyse til avisen.

Direktør Harald Andersen i Virke Handel sier at kjøpesentrene har hatt en litt lavere vekst enn detaljhandelen.

– Det skyldes blant annet at klær og sko er tungt eksponert på kjøpesentrene, og denne bransjen hadde et krevende 2019, sier han til Finansavisen.

Også leketøy og sport er områder som hadde negativ utvikling i fjor.

Økningen i andre halvår skyldes satsing på servering og tjenester, områder som vokser, ifølge Virke.