Morgenrapporten

Politiet venter mange av disse bilene inn til Trøndelag i dag

Skjermdump fra arrangøren sin nettside. 

Nyheter

- Det er ventet inn en del biler som deltar i et billøp. Det er snakk om blant annet hollandsk- og tyskregistrerte biler som kommer fra Sverige og inn til Norge i løpet av dagen. Bilene deltar i et løp som heter Carbage run, så bilene ser litt slitne ut, sier oppdragsleder i politiet, Ove Tokstad.

Politiet i Trøndelag har fått melding fra svensk politi, og grunnen til at Tokstad informerer om løpet er at de regner med en del meldinger på disse bilene fra publikum.

- Bilene er i forsvarlig stand, men de ser shabby ut. Det er mye bokstaver og merker på dem. Da er det lett for at det blir meldinger på det, men det setter vi pris på. Spesielt hvis det er noe som bryter med veitrafikkloven, sier han.

Oppdragslederen vet ikke hvor mange biler som er ventet inn eller hvilken grenseovergang de velger, men det er grunn til å tro at de kan komme langs veiene på Innherred.

Ifølge arrangøren sin nettside er Carbage run et billøp som strekker seg over fem dager og går gjennom forskjellige steder i Europa. Bilene kan ikke koste mer enn 500 euro (5000 kroner) og de må være minst femten år gamle.

Billøpet ble lansert i 2008 i Nederland og det første løpet hadde 64 biler som stilte til start. Etterhvert har løpet utviklet seg, og det er nå både sommerversjonen og vinterversjonen. Nå er det ifølge arrangøren lange ventelister for å delta i løpet og det kan være så mange som 1000 biler som deltar. I tillegg har de lansert en egen skandinavisk versjon.

Tokstad forteller at det utenom et par trafikkontroller har vært en rolig natt på Innherred.

- Klokken 17.00 hadde politiet en kontroll på Stiklestad. Der ble en mann stoppet i for høy hastighet. Det viste seg at han hadde prikker fra før og da kom han opp i det antallet som førte til beslag, sier Tokstad.

Det ble også holdt en kontroll i Åsen i 20.00-tiden på kvelden. Der var det UP som hadde en laserkontroll i 50-sonen gjennom sentrum. Til sammen ble det 11 forenklede forelegg, der den høyeste hastigheten var 63 km/t.

Dobbelt så mange ran

Politiet i Trondheim har registrert hele 30 ranssaker fra oktober 2019 til januar 2020. Det er dobbelt så mange ran som i hele 2018.

Til sammenligning var det bare 16 ran registrert i hele bykommunen i 2018. Det forteller leder for forebyggende avsnitt ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Jan Erik Mihle til Adresseavisen.

– Vi er bekymret over utviklingen. Det er mange unge gjerningspersoner, og det er brukt en del vold i disse handlingene, sier Mihle til avisen.

Ifølge politiets tall er 25 av 30 ran utført av to eller flere gjerningspersoner. I 19 av 30 ran er det ingen kjent relasjon mellom offer og gjerningsperson, mens det i 11 av dem er et slags bekjentskap.

28 av de 30 ranene har skjedd på offentlig sted, og i 16 av dem mener politiet at gjerningspersoner under 18 år har vært involvert. I 12 av 30 ran er det brukt en form for våpen, som for eksempel slagvåpen eller kniv.

Totalt har politiet 42 mistenkte gjerningspersoner, hvorav 40 er menn. 22 av de mistenkte er under 20 år. Av gjerningspersonene under 20 år har et flertall innvandrerbakgrunn.

Slik blir været

Nedenfor finner du værvarselet for Verdal og Levanger i dag.