Utelukker ikke at hunder kan være smittebærere. Dyreklinikken tar ikke mot friske dyr.

Veterinær Torunn Schiefloe ved Levanger Dyreklinikk sier at de nå bare tar imot syke dyr, og ikke tar imot dyr til rutineundersøkelser eller vaksiner på grunn av en mulig smittefare. 

Nyheter

Levanger Dyreklinikk tar grep for å hindre koronasmitte. Veterinær Torunn Schiefloe tar nå kun imot syke dyr ved klinikken, etter å ha fått informasjon om at hunder kan være smittebærere for koronaviruset.

– En talsmann for Hong Kong SAR Agriculture, Fisheries and Conservation Department (AFCD) har i dag, torsdag 19/3 gått ut med informasjon om at en hund (Schäfer) gjentatte ganger har testet positivt for COVID-19 virus. Dette er en annen hund enn den 17 år gamle Pomerianen som har blitt testet svakt positivt tidligere. Schäferen bodde sammen med en annen hund og en eier som begge er testet. Den andre hunden er negativ, eieren positiv. Ingen av hundene har symptomer på sykdom, skriver Schiefloe i en epost til Innherred.

Lørdag oppdaterer hun med følgende:

De to hundene som i Hong Kong er testet positivt for COVID-19 er hittil enkeltstående tilfeller.

Idexx, et verdensledende veterinært diagnostikkselskap har kjørt mange tusen prøver fra både katt og hund og hittill ikke sett noen positive resultater for SARS-CoV-2, coronavirusstammen ansvarlig for COVID-19. Idexx har over 80 laboratorier i USA, Canada, Australia, New Zealand, Japan, Sør-Korea, Sør-Afrika, Brazil, Tyskland og flere Europeiske land. Jay Mazelsky, president og CEO for IDeXX sier at «kjæledyrene er en viktig del av familien, og vi vil fortsette å monitorere COVID-19 hos hund og katt verden over etterhvert som situasjonen fortsetter å utvikle seg».

Begrens kontakt med andre hunder

Hun sier at dersom man antar at opplysningene er riktige, kan det betyr at hunder kan være symptomfrie og friske, men likevel bære viruset.

– Talsmannen presiserer at det ikke finnes grunnlag for å anta at kjæledyr er en kilde til smitte av COVID-19 for mennesker. Denne uttalelsen tolker jeg dithen at man hittil ikke har sett smitte denne veien, bare omvendt, eller at viruset forårsaker sykdom hos hund. Vi vil derfor råde eiere til å ikke la hunden leke med andre hunder når dere er ute på tur, ikke snuse mer enn høyst nødvendig i hundetette områder, den skal være i karantene om du er det, og du trenger ikke la den slikke deg i ansiktet . Og igjen; ta vare på hverandre, bruk sunn fornuft og god håndhygiene, sier Schiefloe.Hun opplyser at hun derfor tar grep for å hindre smitte via klinikken.

– På klinikken tar vi nå bare imot syke dyr, ingen rutineundersøkelser eller vaksiner. Vi holder døren stengt og åpner til deg når du har din avtalte tid. Du må ha en avtale både for å komme inn med hunden eller katten, og for å handle fôr. Avtalen kan gjøres pr telefon eller mail.