Morgenrapporten

Hørte ikke på politiet. Fikk ny klar beskjed - denne gang i en strengere tone.

Rumenerne hadde ikke fjernet seg som pålagt fra Løvåstomta. Natt til tirsdag fikk de på nytt klar beskjed fra politiet om å fjerne seg.  Foto: Roger M. Svendsen

Nyheter

- Det kan godt hende beskjeden ble gitt med utestemme denne gang, og meldingen nå var klar og tydelig om at der kan de ikke ha boplass.

Det sier operasjonsleder Øystein Sagen.

Det var nemlig kun en hendelse i politiets logg fra vårt område etter at natt til tirsdag var blitt til morgen.

Klokken 0230 svingte en patrulje innom Løvåstomta for en ny sjekk, og da oppdaget de den samme bilen, med de samme folka, på den samme plassen som natta før.

Det var altså snakk om to rumenere på 61 år, som i tillegg brukte bilen som overnattingssted.

Kan dere ikke fjerne dem med makt - eventuelt sette dem i arrest?

– Dette er en vurderingen som gjøres fra gang til gang. Bøtelegging kan også være et virkemiddel, men denne gangen ble det på nytt gitt muntlig pålegg om å forlate stedet, og jeg er trygg på at på at dette blir fulgt opp senere, sier Sagen.

Operasjonslederen forteller ellers om en stille natt i Trøndelag - naturlig nok.

Dropp Sverige-turen

Ved midnatt la politiet ut en melding på Twitter, for dem som eventuelt har tenkt seg en tur til Sverige i disse tider.

«For de som krysser grensen fra Sverige til Norge og blir informert om 14 dagers karantene - dette er ikke valgfag. Vær ditt ansvar bevisst og vær med på dugnaden - ved tvil les nyheter fra verden om Covid 19 og dens konsekvenser».

Den meldingen kan ikke Øystein Sagen få understreket sterkt nok.

Nå må vi holde oss hjemme - konsekvensen i dag er altså 14 dager i karantene - om du bare tar en svipptur til Åre.

Det er forøvrig fortsatt stasjonert heimevernssoldater på Ådalsvollen for å kontrollere trafikken over grensa.

Regnet kommer

Etter noe fine dager, så ser det nå ut som vi kan vente oss et par fuktige dager.

Det kan jo på en måte være greit også - i og med at vårrengjøringen av bygatene er i full gang.Kraftig vekst

De siste to ukene har Telenor målt en kraftig trafikkvekst i nettet. Veksten fordeler seg slik:

· Mobil tale: 50 prosent økning

· Mobil data: 25 prosent økning i perioder

· Internett på fast bredbånd: 30-40 prosent økning på dagtid. Forklaringen er økt bruk av video (Netflix, YouTube, NRK, blant annet) og videokonferansetjenester

· SMS-tjenesten: 22 prosent økning. Under normale situasjoner ligger daglig nivå på mellom 16 til 18 millioner SMS-meldinger gjennom Telenors nett i døgnet. Nå har trafikken økt til mellom 20 og 22 mill. SMS i døgnet. En stor del av denne veksten kommer av at myndighetene i stadig større grad bruker SMS i kommunikasjon med landets innbyggere.

Andre nyheter

Kina letter på reiserestriksjoner fra Hubei og Wuhan

Etter to måneder med strenge restriksjoner kan friske innbyggere i Wuhan og Hubei-provinsen i Kina få reise ut fra området, opplyser landets myndigheter.

Mens innbyggere i Hubei kan reise ut fra provinsen allerede fra midnatt tirsdag, vil innbyggere i Wuhan få lettelse i reiserestriksjonene først fra 8. april, opplyser myndighetene.

Wuhan er det første episenteret og startpunkt for utbruddet av koronaviruset i desember. Byen og hele provinsen har vært underlagt svært strenge regler for karantene og isolasjon og myndighetene bygget nye sykehus på rekordtid for å ta av for det store antallet smittede som har behøvd medisinsk hjelp.

På rømmen med dopapir

Vi må nesten få lov til å avslutte morgenrapporten med en litt tragikomisk sak fra Australia.

NTB melder at australsk politi leter etter to menn etter at flere supermarkeder i Sydney har blitt utsatt for tyveri og forsøk på tyveri av dopapir.

Dopapir-raidet fant sted søndag morgen i Sydneys sørvestlige forsteder.

En av mennene skal ha truet en butikkansatt med kniv.

– Innbyggerne i delstaten tolererer ikke kriminell oppførsel på et noe som helst tidspunkt, og slett ikke under denne krisen, sier delstatens minister for politi og nødetater, David Elliott.

Det har vært mangel på enkelte basisvarer som dopapir og visse matprodukter i mange supermarkeder i Australia fordi folk hamstrer under den pågående koronaviruspandemien.