Morgenrapporten

Klaget på høy musikk «Midt om natten»

Kim Larsen avbildet da han spilte på operataket i Oslo i 2012.   Foto: Anette Karlsen

Nyheter

Bortsett fra brann i et fjøs på Otterøy i Namdal, så kunne operasjonsleder Anlaug Oseid melde om en stille natt i Trøndelag.

Bortsett fra en liten hendelse i Levanger, men den var ikke av det alvorlige slaget.

Derfor tillater vi oss å bruke tittelen på en sang om emnet fra den danske artisten Kim Larsen i dagens overskrift, og ikke minst som en heder til mannen med den hese stemmen gikk bort i 2018.

I den forbindelse får vi også håpe at det ikke var Kim Larsens låter som kom ut av høyttalerne i natt.

Klokken 00.50 kom det nemlig inn melding til politiet om høy musikk i nabolaget til en beboer på Bruborg i sentrale Levanger.

– Melder hadde ikke navn på hvem som bodde på adressen, slik at vi ikke fikk ringt dem opp. Det er endel slike meldinger for tiden, så vi bestemte oss å avvente før vi sendte en patrulje. Vi hørte ikke noe mer, så dermed antar vi at det roet seg ned etter hvert, sier Oseid.

Nyheter fra NTB

Tusenvis deltar i begravelser på nett

Koronapandemien har snudd opp ned på seremoniene ved begravelser. Bare noen helt få samles ved kisten, mens tusenvis følger med på direkteoverføringer.

I forrige uke forbød regjeringen forsamlinger på mer enn 50 personer. Noen begravelsesbyråer anbefaler derfor kremering og en seremoni senere.

Flere steder er det innført enda strengere regler, blant annet i vårt område.

– På grunn av koronakrisen vil det i kommunene Frosta, Levanger, Verdal, Inderøy, Steinkjer og Snåsa være et tak på 15 deltakere under begravelser. Dette er bestemt av kommunale myndigheter i samråd med prost i Stiklestad prosti, skriver prostiet i en pressemelding fredag.

Svindetrafikk

Telenor har registrert en markant økning i svindelanrop den siste tiden. De sperret over tre ganger så mange svindelanrop i uke 12 som i uke 8.

– Kriminelle utnytter digitaliseringen av samfunnet til egen fordel, også i en pandemisituasjon som vi er i nå, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge, i en pressemelding.

– Koronakrisen skaper usikkerhet i samfunnet, og vi befinner oss alle i en sårbar situasjon hvor vi lettere kan la oss påvirke. Det kan svindlerne utnytte til sin fordel.

I tillegg til økningen i svindelanrop, ble det registrert elleve ganger flere spoofing-anrop i uke 12 sammenlignet med uke 8. Spoofing innebærer at svindlerne imiterer norske telefonnumre. Ifølge Telenors analyser er det spesielt numre som starter på 908 og 909 som har blitt utnyttet de siste to ukene.

Ber om utsettelse

Koronakrisen fører til at svært mange ber om å utsette innbetalinger til Lånekassen. Hittil i mars har økningen vært på 90 prosent sammenlignet med mars 2019.

Så langt denne måneden har 23.900 kunder søkt og fått utsatt betalingen på studielånet, mot 12.500 i samme periode i fjor, opplyser administrerende direktør Nina Schanke Funnemark i Lånekassen.

Man kan utsette betalingen til Lånekassen inntil 36 ganger. Man behøver ikke å oppgi grunn og kan selv ordne det på Lånekassens nettsider.

Lånekassen har utvidet søknadsfristen for vårsemesteret med én måned, til 15. april, for å hjelpe studenter og jobber nå med Kunnskapsdepartementet om flere tiltak.I dag kan vi glede oss over en solrik dag, og temperaturer opp mot åtte grader i skyggen.

Det skulle jo gi muligheter for å finne seg en lun plass i solveggen i løpet av dagen, kanskje også en utendørs lunsj på hjemmekontoret for mange av oss?