Som 5-åring begynte hun å engasjere seg for miljøet. Nå er hun 16 og ber folk gjøre en enkel, men effektiv ting for å få til en endring.

Nyheter

I begynnelsen av mai startet Normann Natland sykkelturen fra Alta til hjembyen Bergen. Han sykler for Besteforeldrenes klimaaksjon.

Besteforeldrenes klimaaksjon i Sjøparken tirsdag.   Foto: Marte Skjesol

Beklageligvis skrev Innherred i tirsdagens papirutgave at miljøaksjonisten stoppet i Levanger mandag. Men aksjonen i Sjøparken foregikk tirsdag 9. juni.

Engasjerte barn og besteforeldre

Det var langt fra bare besteforeldre som kom for å høre 68-åringens appell.

Normann Natland sykler for miljøet. Han startet i Alta og skal til hjembyen Bergen. Tirsdag 9. juni holdt han appell i Sjøparken i Levanger.   Foto: Marte Skjesol

Unge miljøagenter var også til stede. 16 år gamle Eydis Bjøru kunne fortelle at hun var fem år da hun ble inspirert av Kristian Møller Krystad da han sang om at jorda har feber på MGP junior i 2008.

– Jeg ville jo ikke risikere å ha sommer i januar. Da hadde det jo blitt en sykt kort ake-sesong. Så jeg bestemte meg som femåring å melde meg inn i Miljøagentene. Det var der engasjementet mitt for klima, miljø og politikk startet, forteller Bjøru, som holdt appell under aksjonen i Sjøparken.

Sangen som inspirerte Bjøru er nå 12 år gammel, men Bjøru mener den aldri har vært så relevant som den er i dag.

– Dyr, mennesker og planter er truet. Vi i Norge er heldige, vi har ennå ikke blitt rammet kjempehardt av klimakrisen. Men i land nærmere Ekvator er forholdene mye verre, sier Bjøru, som mener Norge har mye av ansvaret for at verden har blitt som den er.

– Vi pumper olje, eksporterer, importerer, forbruker og kaster. Bedrifter og regjeringen har selvfølgelig det største ansvaret, men vi som er enkeltpersoner kan gjøre en forskjell, sier Bjøru.

Hun snakker ikke om små vaner i hverdagen som kan utgjøre forskjeller.

– Det vet dere nok fra før. Det jeg vil si til dere er langt viktigere, og mer effektivt. Bruk stemmen din. Meld deg inn i parti, organisasjoner og foreninger. Stå opp for det du tror på. Hvis du kan stemme, stem! Gjøre en forskjell, sier Bjøru.

Inspirert av ungdom

Gunhild Øvrum Nesgård var blant besteforeldrene som møtte opp i Sjøparken. Hun forteller at hun er opptatt av å ta vare på miljøet.

– Jeg har ikke vært superflink, men jeg gjør så godt jeg kan ved å blant annet sykle mer og sortere søppel, sier Nesgård og forteller at barn og ungdom har inspirert henne til å ta mer vare på miljøet.

– Jeg og Ebbe (hunden, red. anm.) er selvoppnevnte søppelplukkere. Jeg husker det var noen ungdommer som sa på tv at all plastikk som ikke plukkes opp, fyker til sjøen. Siden har jeg plukket søppel. Hver dag når vi er ute og går tur, plukker vi plast. Det er mye plast i sentrum. Er vi på stranda, prøver vi å rydde der også, sier Nesgård og legger til at hun ikke alltid har vært like miljøbevisst.


– Du vet når jeg var lita så hadde vi ikke plastikk. Når plastikken kom, så var jo det bare stas, sier Nesgård, som tror det er nyttig å ha miljøaksjoner som Natland gjennomfører.

– Det tror jeg absolutt. Du får fokus på det. Han har jo vært på NRK og det er klart at dette vil spre seg, sier Nesgård.

Hun har allerede har tenkt å gjøre noe mer med miljøengasjementet sitt.

– Jeg må nok melde meg inn, sier hun og tar en titt på besteforeldreaksjonens flyveblad.

Barnebarna motiverer

Natland forteller i sin appell at det i hans barndom var snø i Bergen, men at det ikke lenger er vinter i Bergen.

Normann Natland sammen med miljøengasjerte barn. Jenny Viken (foran), Mikael Meen (andre rekke f.v.), Odin Berre Stensen, Hedda Berre Stensen, Siv Hilde Meen, Nanna Wikdahl (bakerste rekke f.v.), Emilie Barstad Prestvik og Ingrid Barstad Prestvik.   Foto: Marte Skjesol

– Jeg er generasjonen som har vært med og ødelegge. Derfor er det viktig for meg å hjelpe mine barnebarn. Jeg vil at de skal oppleve en ren klode, sier Natland, som også ønsker at barnebarna skal ta beina fatt eller bruke sykkelen som framkomstmiddel. Han ønsker at barnebarna skal våge å spørre butikker som bruker plastikkposer om hvorfor de ikke heller tar i bruk papirposer. Han vil at barnebarna skal påvirke hans barn til å la bilen stå oftere.

– Dette er min motivasjon til å gjøre noe for klimaet, sier Normann Natland.

Fortsetter til Trondheim

Han ble møtt av syklister fra sykkelgruppa til IL Sverre da han kom til Sætersmyra tirsdag.

Da Normann Natland kom til sykkelbyen Levanger, ble han møtt av fem barn og en voksen i sykkelgruppa til IL Sværre ved Sætersmyra. Derfra syklet de sammen til Sjøparken i Levanger sentrum.  

Natt til onsdag blir det overnatting i Levanger før miljøaksjonisten sykler videre til Trondheim.