Han var 8 år i 2011. Les AUF-lederens appell her.

Jørn Einar Skrødal holdt appell på Røstad torsdag.   Foto: Linda Aune Aurdal

Nyheter

Jørn Einar Skrødal (18) holdt appell under dagens tiårsmarkering for 22. juli ved minnemonumentet på Røstad i Levanger.

Les appellen i sin helhet her:

Gode venner!

I 2011 hadde Levanger AUF en rekordstor delegasjon, en delegasjon som var ekstremt klar for sommerens vakreste høydepunkt nemlig sommerleir på utøya, men sommerleiren tok en brå vending, det ble dessverre ikke sommerens vakreste høydepunkt likevel; og Levanger AUF kom hjem en kamerat mindre. Terroren tok dessverre livet av 15 år gamle Emil Okkenhaug.

Tanken på at det har gått ti år siden 22. juli 2011 synes jeg er vanskelig å ta innover seg, - samtidig som det føles ut som det skjedde i går, er hvert eneste sekund ekstra tungt for de som kjente terroren tett på seg. - Alle de som var tilstede og overlevde, de som mistet et familiemedlem eller en god venn.

22. Juli er en dag for å minnes de 77 uskyldige menneskene som mistet livet, det er en dag for å stå opp for de, de som ble drept for å bruke stemmen sin, vi skylder dem at vi bruker vår.

For 22. juli var ikke en tilfeldig naturkatastrofe, det var et nøye planlagt angrep på AUF og Arbeiderpartiet, og de verdiene vi sto for.

Tankegodset som lå bak 22. juli lever fremdeles i beste velgående. det er fortsatt mange som deler terroristen sine syke ståsted, og det er nå opp til oss å få satt en stopper for dette.

Det skal vi gjøre med å aldri tie: Vi må aldri tie om uretten som skjer, og vi må aldri tie om alle de mulighetene vi har til å bygge et godt samfunn for oss alle. For om vi ikke snakker om det hele; det er da disse holdningene får mulighet til å spre seg fritt.

For om vi skal ha muligheten til å gjennomføre et oppgjør med disse holdningene må vi snakke ærlig om angrepet. For det farligste som kan skje nå er om vi ikke tør å ta til motmæle, da vil hatet bli normalisert.

For ærlig talt; frem til nå så har vi ikke lykkes. Etter 22 juli har ideer og konspirasjonsteorier fra ytre høyre blitt mer til stede i samfunnsdebatten,

Etter 22. juli har vi sett flere ganger hva som skjer når ytre høyre får .fotfeste blant vanlig folk, Angrepet mot en moske i bærum, angrepene på to moskeer i New Zealand. Begge disse angrepene var sterkt inspirert av 22. juli. Også blir jeg utrolig trist når minnesmerket til Benjamin Hermansen for et par dager siden blir tagget ned med sitat: Breivik fikk rett.

nå er AUF sitt ønske at vi en gang for alle skal ta et endelig politisk oppgjør. Og da må rasisme, kvinnehat, antisemittisme, muslimhat og konspirasjonsteoriene på ytre høyre forstås, og samfunnet må ta et oppgjør med de kreftene som normaliserer ytre høyre.

Nå vokser det opp en ny generasjon uten noe som helst forhold til 22. juli, Det er vi som har ansvaret for å snakke ærlig om det som skjedde slik at historien bevares til generasjonene etter oss.

AUF lover at vi aldri skal stoppe å snakke sant om terrorangrepet den 22. juli, at hat, konspirasjonsteorier og aldri skal seire. Om ti år skal vi se tilbake, og da skal vi se at rettferdigheten og felleskapet vant.

Takk.