Seks Utøya-overlevende blir trolig valgt inn på Stortinget. Levangermann blant de potensielle.

Torbjørn Vereide, Kamzy Gunaratnam og Jonas Gahr Støre tv. snakker om 22. juli på Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB 

Nyheter

I september blir minst seks Utøya-overlevende trolig innvalgt på Stortinget for Arbeiderpartiet, skriver VG.

– Jeg synes det var vanskelig å fortsette i politikken, men jeg tror det var vanskeligere å la være, sier Torbjørn Vereide (32) til VG.

Vereide er førstekandidat for Ap i Sogn og Fjordane valgkrets. Han er en av seks Utøya-overlevende som etter alle solemerker blir innvalgt på Stortinget til høsten. Det er like mange som ble valgt inn i 2017. I 2013 fikk tre overlevende fra Utøya plass på Stortinget.

Kan inn for Kjerkol

AUF-nestleder Gaute Skjervø (26) fra Nord-Trøndelag kan få fast varaplass om Ingvild Kjerkol skulle bli statsråd. Han har møtt som vararepresentant i inneværende periode, og har åtte dager med innhopp på Stortinget allerede. Dersom Arbeiderpartiet får regjeringsmakt til høsten, kan det bety mer stortingstid for Børstad Skjervø hvis for eksempel Aps helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, fra samme fylke blir statsråd.

Gaute Børstad Skjervø, nestleder i AUF, med boka «Aldri tie, aldri glemme». Han kan til høsten bli innvalgt på stortinget.   Foto: Privat

– Magasinet som Breivik ladet var ikke bare ladet med kuler. Det var også ladet med hat. Nå er det gått ti år. Da er det vår oppgave som fellesskap å sørge for at magasinet ikke lader seg opp på nytt igjen, sier Vereide til VG.

Listetopper

De andre fem er Eigil Knutsen (32) som står på tredjeplass på Ap-listen i Hordaland. Nils-Kristian Sandtrøen (32) som står på andreplass på Aps liste i Hedmark. Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (33) som står på andreplass på Oslo Aps liste. Åsmund Aukrust (36) fra Bærum har fjerdeplassen på Akershus Aps liste og Elise Bjørnebekk-Waagen (31), som har andreplassen på Ap-listen i Østfold.

Av disse seks er det bare Kamzy Gunaratnam og Torbjørn Vereide som er ferske på Stortinget. Eigil Knutsen har allerede en periode bak seg. Det samme har Bjørnebekk-Waagen og Sandtrøen. Åsmund Aukrust går løs på sin tredje periode om han blir innvalgt.