Med seks mot tre stemmer sa politikerne nei til Stiklestad Eiendoms planer om å bygge et leilighetskompleks ved elvebredden, i forlengelsen av komplekset de allerede har satt opp.

– Dette er viktig for oss, sier en av talsmennene for motstandsgruppa, Svenn Wiseth etter vedtaket. Meningsfelle Nils Petter Strand mener vedtaket også er av prinsipiell art.

– Det sier noe om hvordan kommunen ønsker å behandle friområdene i sentrum. Hvis de hadde valgt å ta kanskje det beste av dem alle, hvordan ville det da stilt seg for de øvrige, spør han.

– Nok av andre areal

Klokka kvart over ni tirsdag morgen stilte motstanderne mann- og kvinnsterke opp for å delta på plan- og samfunnskomiteens befaring før møtet. Der fikk Svenn Wiseth ordet på vegne av motstanderne, mens daglig leder i Stiklestad Eiendom, Brynjar Farstad talte utbyggerens sak.

– Leilighetene ser flotte ut, men vi kan ikke akseptere at man ødelegger det mest brukte friområdet. Det er heller ikke noe behov for boligutbygging her. Det er nok av andre areal å ta av, hevdet Wiseth.

Uenige i argumentene

Motstanderne trakk også fram for få parkeringsplasser for allmenheten, at verdien av utfartsområdet Hagabakkan blir sterkt forringet, at bygget blir massivt og at økt trafikk i området vil være farlig på den smale vegen ned fra Veita.

Stiklestad Eiendom synes å kalle prosjektet for et monsterbygg blir helt feil.

– Utnyttelsesgraden er også tilpasset området. Skulle vi hatt samme utnyttelsesgrad som på Stekke måtte vi ha bygd i fire etasjer her, sa Farstad og påpekte at de som følge av høringsuttalelsene har redusert høyden på komplekset med to meter i forhold til de opprinnelige planene.

– Vil bli mer attraktivt

Stiklestad Eiendom mener ellers at utbyggingen slett ikke vil ødelegge allmenhetens tilgang til området. Tvert i mot mener de at nye offentlige parkeringsplasser og det å legge elvepromenaden inntil elva på nedsiden av Poltergeist snarere vil gjøre området til et enda bedre turområde.

– Bolyst å bygge

I selve møtet talte komitéleder Ove Morten Haugan (Ap) varmt for utbyggingen.

– Det er mye bra å si om Brygga 1, og det ser veldig fint ut med den skissen de har lagt fram for elvepromenaden, mente Haugan. Han trakk også fram at det må være et pluss for bolyst å fylle et svært attraktivt område med folk.

Senterpartiet uttrykte derimot skepsis mot planene. De foreslo først å utsette saken, men da det forslaget falt, gikk de i mot planene.

– Vi mener det beste hadde vært å vente til den nye sentrumsplanen er klar, og bruke politikere og administrasjon til å se på hva vi skal bruke dette området til, sa Vigdis Haldorsen.

Gikk i mot egen partigruppe

Den viktigste politikeren for motstanderne av planene var likevel utvilsomt Trine Reitan (Ap), som veldig tydelig uttrykte sin motstand mot planene på tross av majoriteten i Arbeiderpartiet sitt standpunkt.

– Hovedargumentet mitt er at Hagabakkan ikke blir det samme med dette komplekset foran. Vi må bevare Hagabakkan som en grønn lunge med flott utsikt, mente hun. At alle høringsuttalelsene som kom inn var negative, syntes hun også sier noe om folkemeningene om prosjektet.

Flere klemmer

Etter vedtaket innrømmer Nils Petter Strand at han ga Trine Reitan en god klem etter behandlingen.

– Jeg sa at hun skal få en enda større klem senere, smiler Strand, som sammen med Svenn Wiseth ikke helt turde å ta jubelen på forskudd, siden det både i møtet og etterpå hersket en viss tvil om saksgangen, og om vedtaket faktisk er endelig. Men det er det altså.