Marte Hallem slapp singelen på Spotify onsdag formiddag, den første fra plata som kommer til høsten.

Hør sangen på Spotify her (krever at du har lastet ned programmet)

Parallelt jobber Hallem med ideen om en dokumentarfilm om temaet fra den første singelen: Ungdomstida i Verdal på 90-tallet.

– Det var ei herlig ungdomstid på mange vis, men den ble litt for hard for mange, konstaterer artisten.

Laget avisreportasje

Marte Hallem har skrevet om temaet tidligere. I september 2003, da hun jobbet som journalist i Adresseavisen, laget hun reportasjen «I skyggen av femten gravstøtter». En featuresak om oppvekstmiljøet på Ørmelen.

– Vi var noen som satt og pratet om ungdomstida på 90-tallet nå for en stund siden også, og telte over. Av folk vi vet av bare i våre ulike vennekretser kom vi til at det er rundt tretti personer som skulle vært mellom 35 og 45 år gamle i dag som har gått bort. Noen i bilulykker, andre av overdoser, mens enkelte har valgt å ta sitt eget liv.

Aktuelt idag også

Resultatet er i første omgang en sang, men Hallem har konkrete planer om en dokumentarfilm. Fordi temaet oppvekstmiljø, plutselig massiv tilflytting og radikale endringer eksempelvis ved etablerting av industrisamfunn er like aktuelt den dag i dag.

– Etter reportasjen i Adresseavisen ble jeg blant annet kontaktet av fremtredende mennesker i en kommune lenger sør i landet, som gjerne ville ha enda mer kunnskap om de utfordringene Verdal opplevde på 90-tallet, forklarer Marte Hallem.

Ømtålig tema

Den store utfordringen ser verdalskvinnen som å unngå at dokumentarfilmen blir en oppriping i noe verdalssamfunnet har prøvd å legge bak seg.

– Det er et veldig ømtålig tema. Det merket jeg godt under arbeidet med avisreportasjen. Mange synes Verdal har fått nok kjeft, medgir Hallem.

Vil vise menneskene bak

Når hun likevel er motivert for å realisere dokumentarplanene, er det fordi hun vil vise at det går an å behandle temaet på ordentlig vis.

– Jeg har lyst til å få frem menneskene. Historiene. Få folk til å tenke gjennom og prøve å skjønne hvorfor ting skjer, uten at det blir noen uthenging av Verdal som sted. Det hele skal skje med verdighet, fremhever Marte Hallem.

Egne erfaringer

Men først er det altså singelen, som allerede etter få timer har rukket å få mye skryt fra hennes venner på Facebook.

– Jeg håper den kan fortelle på en fin måte litt av alle de tankene jeg har gjort meg, og fortsatt gjør meg om 90-tallet i Verdal. Jeg var jo selv en av ungdommene som var ute og festet ganske vilt, og har mange venner som har hatt dette hardt innpå seg. Og Verdal'n er jo ikke så stort, det er ei bygd hvor egentlig alle kjenner alle.

Med tillatelse gjengir vi her hele teksten til sangen «Under 30 steina», som altså ble sluppet onsdag formiddag.

Under 30 steina

Du va himmeln, æ kuinn kjenn det

da du tok mæ hardt i handa

Øyan gnistra da du leda mæ avstedDu va modig, æ va lita, men æ leia dæ langs stranda - livredd, lot dæ ta mæ med På betongen under brua såg vi sommernatta stekk avÆ kraup innte da trailern for forbiUtpå brygga bortom brua låg ein kompisgjeng og mekkavi hoppa på og kjent vi va på gli Vi va så mang som satt i biln

på vei mot bergveggen den natta

Va så mang som spælt rulett og for avsted Det va så mang som ikke stoppa der vi ainner greid å hopp av - Det va så mang Hør det dundre, bassen vrenges

hjertet pumpe hen vi fer

Tett i tett vi presses hardt mot fronten

Hør vi vake, hør vi hviske

uten stemme hen vi fer

over asfalten på vei mot horisonten Vi va så mang som satt i biln

på vei mot bergveggen den natta

Va så mang som spælt rulett og for avsted Det va så mang som ikke stoppa der vi ainner greid å hopp av - Det va så mang Kanskje va det suset frasommerns  ein av bæste fæsta?Kanskje va det bruset fra 195 hæsta? Vi va så mang som satt i bil

på vei mot bergveggen den natta

Va så mang som spælt rulett og for avsted Det va så mang som ikke stoppa der vi ainner greid å hopp av - Det va så mang På ein kirkegård i sentrum veks ein nypebusk i skyggengjømt blant blomsterkvasta, steina, jord og greinaEin skaut i blinde, ein i arma, aill hadd drømma som har slokna under 30 altfor tunge gråe steina

Vi va så mang som satt i bil

på vei mot bergveggen den natta

Va så mang som spælt rulett og for avstedDet va så mang som ikke stoppader vi ainner greid å hopp av-  va så mang