Det er Aftenposten som i dag forteller historien om Tegist Regasa, 28-åringen opprinnelig fra Etiopia som nå er bosatt i en leilighet i Sjøgata som hun og mannen leier av Levanger kommune.

Samboeren og de to barna har norsk pass

Mannen, Boranto Dika, kom til Verdal og senere til Levanger som kvoteflyktning fra Etiopia for 15 år siden. Han er i dag norsk statsborger, har fast jobb i 100 prosent stilling som reholdsoperatør i en kommunal stilling, samt at han flere ganger ukentlig jobber ekstra ved Kvam Agentur.

Også parets to barn, tre år gamle Feneti og to måneder gamle Firaols, har norsk pass og statsborgerskap. Men mor har ikke fått opphold. Hun oppholder seg såkalt papirløs i Norge. Det er bakgrunnen for at hun har fått regningen på 52.000 kroner etter at hun fødde sitt barn på Sykehuset Levanger.

Sykehuset fulgte reglene og sendte regning

– Hvis pasienten ikke har rettigheter, må pasienten betale, sier Marianne Mathisen som er avdelingsleder ved fødeavdelingen på Sykehuset Levanger til Aftenposten.

Hun uttaler seg på generelt grunnlag og mener sykehuset har fulgt regelverket i saken.

– Hvordan mener dere at familien skal betale?

– Det har vi ingen formening om. Vi forholder oss til rutinene i systemet, og det medfører at vi sender ut regning. Hvis de ønsker å klage, må de ta kontakt med Helse Nord-Trøndelag. Der følger vi normal saksgang, sier Mathisen til Aftenposten.

Ingen har oversikt over omfanget

Tegist Regasa i Levanger er ikke den eneste innvandrer som oppholder seg ulovlig i Norge som rammes av dette regelverket.  Helsesenteret for papirløse, som arbeider for disse rettigheter, har hvert år kontakt med omlag 20 gravide kvinner. Hvor disse føder, på sykehus eller hjemme, er det ingen som har oversikt over.

– Jeg turte ikke å fortelle kjæresten min at vi måtte betale for fødselen. Da var jeg redd hun ville nekte å dra til sykehuset. Det kunne vi ikke risikere, for mye tydet på at hun måtte ta keisersnitt, sier den nybakte faren, Boranto Dika til  Aftenposten.

Hele artikkelen finner du her