Hun turde å si unnskyld da vennene mobbet

Kaisa-Andrea Lian er den modige jenta.

TØFF: Det tok ikke lang tid fra brevet om mobbehendelsen ble lagt ut på lokalavisas nettsider til vi fikk vite hvem den tøffe jenta var. Her er hun, Kaisa-Andrea Lian, åttendeklassing på Skogn barne- og ungdomsskole. 

Nyheter

Innherred.no videreformidlet i går et åpent brev fra Sofia som ville takke jenta som turde å si unnskyld etter at flere fra vennegjengen hun var sammen med hadde mobbet Sofia for utseendet hennes både utenfor Verdal stasjon og på venterommet.

Det tok ikke lange tiden før lokalavisa fikk rede på hvem den tøffe jenta var. Både på Instagram og via Facebook kom det flere tips om at det var Kaisa-Andrea, og vi fikk møte henne i dag etter avtale med både skolen hun går på og hennes mamma.

Begynte å gråte

Kaisa-Andrea Lian går i åttendeklasse ved Skogn barne- og ungdomsskole. Hun forteller til Innherred.no at hun var oppe og så en film sent onsdag kveld. Før hun skulle legge seg, så hun at venninnen Linn Jannicke hadde sendt henne en melding med en link til artikkelen med brevet på nettavisa.

– Det stod ikke noe annet. Jeg begynte å lese artikkelen, og etter hvert som jeg kom nedover i teksten skjønte jeg at det var meg det var snakk om, sier Kaisa-Andrea når Innherred.no møter henne på skolen torsdag formiddag.

– Jeg ble veldig rørt og glad, og begynte å gråte. Jeg fikk heller ikke sove med det første etter at jeg hoppet i senga, medgir hun.

Verdalsgutter aktive

Kaisa-Andrea forteller at det var en ganske stor gjeng med barn og ungdommer fra både Verdal, Levanger og Skogn som befant seg utenfor Verdal stasjon søndag kveld. De fleste jevnaldrende med Kaisa-Andrea, men også en yngre gutt. Verdalingene skal ha blitt med bortover til stasjonen for å ta farvel før toget til de andre skulle gå. Helt uten videre skal noen av verdalsguttene som var med i gjengen ha begynt å snakke høyt og nedlatende om utseendet til Sofia.

– Jeg sa til dem at de skulle slutte. Istedet fortsatte de bare, og kom på at de skulle følge etter henne inn på venterommet og spille en afro-sang på mobilhøyttaleren. Jeg ba dem ikke gjøre det, men de gikk likevel inn.

Følte seg ansvarlig

Kaisa-Andrea ble veldig flau på vennegjengens vegne.

– Det var jo vennene mine, som jeg hadde hatt det moro sammen med like før. Jeg følte meg ansvarlig, selv om jeg ikke selv hadde gjort noe galt, sier hun.

Skogn-jenta har selv hatt en barndom hvor hun har opplevd mobbing. Ikke bare fra jevngamle, men også voksenpersoner.

– Jeg fikk meg ikke til å gå ut uten å si noe til henne som ble mobbet. Men det var vanskelig å finne ord, innrømmer Kaisa-Andrea.

Ikke lett å si fra

«Jeg ville bare si atte… De… de er litt rare», slik Sofia siterte henne, var imidlertid mer enn nok. Sofia skjønte akkurat hva Kaisa-Andrea mente, og at det var vanskelig for henne.

– Det var ikke enkelt. Det er ikke det når det er vennene dine som står for mobbingen. Jeg kunne bare tenkt at det ikke var mitt ansvar, men sånn føltes det ikke. Jeg er veldig glad i ettertid for at jeg sa fra, og slipper å tenke på at jeg ikke gjorde noe jeg skulle ha gjort.

Familie, venner og kompiser som har skjønt at det var henne historien til Sofia handlet om, har fortalt henne hvor tøft det var det hun gjorde.

De som stod for mobbingen har hun ikke hørt noe fra, men er sikker på at de har fått med seg saken, som er delt, likt og lest av mange tusener etter publiseringen på Innherred.no.

Viser at det nytter

Hun håper de forstår alvoret og at de vil lære noe.

– Jeg tror også de tar det til seg. Jeg ser fortsatt på dem som mine venner, men de må lære noe av dette. Ellers er det slutt på vennskapet, bedyrer Kaisa-Andrea Lian.

Selv har hun fått orden på sine mobbeproblemer, i hvert fall er det ingen jevnaldrende som mobber henne lenger. Hun sier nå at hun trives på skolen med medelevene sine.

Brevet fra Sofia har gitt ekstra tro på at det nytter å si i fra.

– Jeg synes det var sterkt og flott av henne også. Jeg hadde slett ikke forventet av ei voksen kvinne at hun skulle ta noen stotrende ord fra ei ung tenåringsjente til seg på en slik måte, sier Kaisa-Andrea Lian.


Vil takke den modige jenta på Verdal stasjon

Sofia ble høylytt gjort narr av for utseendet sitt. Da gjengen dro ut døra, ble ei jente igjen i døråpningen for å si unnskyld.

 

Både Sofia og Kaisa-Andrea har ytret ønske om å prate sammen etter hendelsen. Sofia sier til Innherred.no at hun har oppnådd akkurat det hun ønsket. Hun har fått fokuset på saken og handlingen, og ikke seg selv. Innherred.no har satt de to i kontakt med hverandre, og etter planen skal de ta seg en prat på telefonen torsdag kveld.

Vil si unnskyld

Innherred har dessuten torsdag ettermiddag hatt den yngste av guttene som var med innom våre redaksjonslokaler. Da pappaen hans fortalte om saken til ham, sa han umiddelbart at han var med på det hele. Gutten angrer på at han ble med på det som de tre-fire år eldre guttene holdt på med. Sammen med pappaen sin vil han ringe Sofia og be personlig om unnskyldning.