I valglokalet på Verdalsøra barne- og ungdomsskole har det vært jevn strøm av folk innom i hele dag.

– Det var kø her før vi åpnet i dag, forteller valgfunksjonær Birgit Marta Rennemo, som har heldagsjobb med å passe på at de som er innom putter en stemme til hver av kommunestyre- og fylkestingsvalget i urnen.

Etter at Innherreds utsendte har gjort sin borgerplikt, kommer blant andre Berit Norum for å avgi sine stemmer.

– Jeg har stemt litt forskjellig opp gjennom årene, men har aldri vært i tvil om å bruke stemmeretten. Det synes jeg er viktig, sier Norum.

Økende antall forhåndsstemmer

Hun anser seg selv som middels opptatt av valget, og sier hun vil følge med litt utover kvelden for å få med seg resultatet.

– Jeg sitter nok ikke opp utover natta, men er jo interessert i resultatet her i kommunen, sier hun.

Ifølge valgfunksjonær Anne Grete Wold Olsen var det ved opptellingen før helgen avgitt 1854 forhåndsstemmer totalt i Verdal. Det er i så fall nesten 500 flere enn for fire år siden. Riktignok er tendensen de siste årene at forhåndsstemmingen har økt ganske mye, mens den totale valgdeltakelsen ikke har økt all verden.

Har slitt med å nå 60 prosent

Ved stortingsvalget for to år siden ble det avgitt hele 2212 forhåndsstemmer, og valgdeltakelsen - som pleier å være en del større ved stortingsvalg - ble 75,5 prosent.

Om valgdeltakelsen i 2015 blir større enn for fire år siden gjenstår å se. I skrivende stund er det fortsatt to og en halv time igjen for de som ikke har kommet seg til valglokalet eller stemt på forhånd. I den største valgkretsen i Verdal er det likevel håp om at fremmøteprosenten kan bli høyere enn for fire år siden.

– Det har ikke vært helt tomt lokale i ett sekund, sier Anne Grete Wold Olsen.

Etter bunnivået 55 prosent i 2007, ble valgdeltakelsen i 2011 på 60,2 prosent - den høyeste i kommunevalget på en god stund.