Lørdag var det duket for en meget spesiell bursdagsfeiring i Åsen, hvor festlokalet på låven ved gården Hokling Vestre var åsted for en tusenårsfeiring. Der samlet 130-140 familiemedlemmer i Tunset-slekta nemlig seg for å feire 1000-årsdag.

Slekta har 13 søsken i Tunset-familien, som kommer fra Holmstaddalen på Sortland. Alle vokste opp på hjemgården, men har med årene blitt spredt ut over hele landet fra Troms i nord og langt ned på Østlandet.

65-87 år

Tusenårsgrensen gir en snittalder på nesten 77 år for søskenflokken, som i realiteten spenner fra 65 til 87 år. De 13 søsknene, som alle er til stede på feiringen i helgen, er som følger:

- Aud Tunset (87)

- Marvin Tunseth (86)

Dette er hjemgården til Tunset-slekten, hjemme i Holmstaddalen i Vesterålen. Foto: Tor J. Friberg

- Jorunn Frydenlund (85)

- Torbjørn Tunset (83)

- Arnt Tunset (80)

- Nils Tunset (79)

- Gunn Rognstad Holmvik (76)

- Astrid Tunset (75)

- Edin Tunset (72)

- Åse Tunset (70)

- Terje Tunset (68)

- Kjetil Tunset (67)

- Fred Tunset (65)

Godt voksne

- De eldste av oss begynner å bli godt voksne, så vi fant ut at det var på tide å få til et treff. Det passet jo veldig godt at vi i år da fyller 1000 år til sammen også, sier Terje Tunset, som er 11.-mann i søskenflokken.

Cirka 140 personer deltok på slektstreffet og 1000-årsfeiringen i helgen. Foto: Tor J. Friberg

Andreas Tunset og flere til har i forkant av festen forsøkt å finne ut av hvor spesielt det er å ha 13 søsken i live i 60-, 70- og 80-årene, og har ikke funnet noen andre som slår Tunset-familien.

- I Guinnes rekordbok står det at verdensrekorden tilhører en britisk familie, hvor 13 søsken er 1073 år. Men vi har ikke funnet noen andre som er eldre til sammen i Norge, sier Andreas Tunset.

- Det er 22 år mellom yngst og eldst, så vi bodde aldri alle under samme tak i oppveksten. Vi tenker ikke mye over at vi er så mange søsken eller at vi trolig er Norges eldste søskenflokk, fordi det for oss er helt normalt, sier Terje Tunset med et smil innimellom vittige kommentarer fra søsknene.

Flyttet til Åsen

Han er i dag kårkaill på gården Hokling Vestre i Åsen, som han selv drev fra 1980 sammen med kona Liv. Han mener det er spesielt artig å få samlet alle søsknene og resten av slekta til en real fest. Fire av 13 søsken bor i dag i Trøndelag: To i Åsen, en i Berkåk og ei i Inderøy.

Fotografering hører med når det er bursdag. I så måte er søskenflokken viktig å forevige. Foto: Tor J. Friberg

- Vi har helstekt gris og spekemat, og i morgen serveres det kveite. Det blir taler, sanger, historier, musikk og mye annet moro i løpet av dagen i dag og i morgen, sier han og legger til at det er ekstra artig å få til en slik samling når alle er så positive.

- Vi sendte ut et brev tidlig for å lodde stemningen, og tilbakemeldingene var så store at vi bare måtte kjøre på. Da valgte vi å bruke låven her på gården, og alle har vært ivrige på å få dette til. Til og med et lårhalsbrudd stanset ikke enkelte av oss, sier han.

Hel ukes samling

De første gjestene ankom Trøndelag allerede på tirsdag, og flere blir igjen i Åsen noen dager ekstra i forbindelse med helgens feiring og slektstreff.

- Det er godt å få truffet hverandre litt ekstra. Det er bare sju ganger vi har klart å samle alle 13 søsken i voksen alder. Sist i 2005, da alle var med på samme slektstreff her på gården i Åsen, sier Terje, før kona Liv skyter inn at da var festlighetene på samfunnshuset med 116 gjester.

Hokling Vestre har et eget selskapslokale på låven. Foto: Tor J. Friberg

- I dag er vi cirka 140 personer tilstede med stort og smått. Om alle hadde kommet, så hadde vi vært om lag 200 personer. Det er veldig gøy, når folk kommer fra hele landet for å delta på treffet, sier han.

Festen går nå fra lørdag formiddag til godt utpå kvelden, før det vanker nattmat på Tunset-slekta. Alt fra campingplasser til bobiler, privat overnatting og andre overnattingsmuligheter har blitt tatt i bruk for å romme alle Tunset-besøkende.