Rekordmange seniorer fra Innherred hadde funnet veien til det store auditoriet på Nord Universitet onsdag 5.april. Kristin Mahle åpnet med diktet «Jeg velger meg april» av Bjørnstjerne Bjørnson før overlege, universitetslærer og doktorgradsstipendiat Gøril Rolfseng Grøntvedt trollbandt forsamlingen i 45 minutter med sitt foredrag om hjernen, hukommelse og hvordan vi best mulig kan ta vare på hjernen og dermed hukommelsen.

foto
Overlege, universitetslærer og doktorgradsstipendiat Gøril Rolfseng Grøntvedt trollbandt forsamlingen i 45 minutter med sitt foredrag.

Definisjonen på hukommelse er evne til å innkode, lagre og gjenhente informasjon. Og den befinner seg i tinninglappen, som faktisk kan trenes.

Lettelsens sukk

Hun snakket om forskjellene på kortidsminne –som er «arbeidsminne» og langtidminne – som må ha tid og energi til å bearbeide inntrykk. Da hun forklarte at det er helt naturlig å ikke huske navn, steder, titler og så videre gikk det nærmest som et lettelsens sukk gjennom forsamlingen. De fleste kommer jo på det når det har gått litt tid og langtidsminne har funnet det frem igjen.

Men, det er vanligere å glemme etter fylte 55 år, det er en del av den naturlige aldringen, men har ingen ting med demens å gjøre. Demens var for øvrig et begrep hun ikke var særlig glad i, fordi det er en «sekke-diagnose» som sier lite om hvilken sykdom det dreier seg om.

Seks gode råd

Hun snakket ikke bare om hvordan hjernen virket, men hvordan vi kunne ta best mulig vare på den og hadde 5 gode råd:

1. Rør deg. Tren med moderat intensitet 3 ganger i uka

2. Slutt å røyke

3. Gjør alt du har hørt er godt for hjertet - det er også godt for hjernen

4. Spis sunt

5. Ikke slutt å utfordre hjernen din:

Handle i en ny butikk

Kjør en ny vei

Lag ny mat etter ny oppskrift

Lær deg noe nytt

Gå tur på et nytt sted

Reis til nye steder

Gjør ting du ikke har gjort før

6. Vær sosial

Oppfylte råd seks

Til slutt snakket hun litt om sitt forskningsprosjekt som går ut på å diagnostisere mulige Alzheimer-pasienter tidlig. I denne forbindelse ønsket hun friske kontrollpersoner og mange av Innherredsseniorene meldte seg, før vi oppfylte punkt 6 i rådene og drakk kaffe og spiste sammen med andre. Noen ville også gå en annen vei hjem, så vi tok utfordringen.

Det er sjelden å høre en så samstemt vurdering av et foredrag: Dette var topp!