Det skjer store endringer i eldreomsorgen både i Levanger og Verdal for tiden. Nå bygges det nytt både i Åsen og på Staup i Levanger.

Den nye trenden er at de fleste som har oppfølgingsbehov skal bo i omsorgsboliger så lenge det lar seg gjøre. Kommunen har planlagt for 50 ordinære sykehjemsplasser, som skal være et tilbud for de aller mest pleietrengende.

Før kommunen kommer så langt, så er det flere blant både pårørende og andre som synes det er vanskelig å holde oversikt over hva det koster både når det gjelder å bo og de øvrige tilbud som man må betale for.

Forskjeller

Guri Skjesol er tidligere lokalpolitiker fra Åsen. Nå synes hun det er på høy tid at saken kommer opp på bordet. Den garvede Senterpartipolitikeren satt selv i kommunestyret da husleien for Breidablikktunet ble vedtatt i 2003. Siden den gang og fram til 2010 økte husleien med kun 225 kroner på alle disse årene. Det Skjesol reagerer på er at fra 2014 til 2015 så økte husleien med 1.600 kroner. Hun stusser også over at forskjellen mellom en sammenlignbar leilighet på Breidablikktunet og Levanger Bo- og aktivitetssenter er på 1.500 kroner.

Guri Skjesol har kontaktet Innherred for om mulig å få svar på disse spørsmålene. Hun er bekymret over forskjellsbehandling samtidig som disse to institusjonene har ulike praksis på hvordan denne forvaltes.

På Bo- og aktivitetssenteret er det Bygg- og eiendomsseksjonen som tar seg av selve utleien av omsorgsboligene, mens det på Breidablikktunet blir håndtert av omsorgstunet selv over driftsbudsjettet.

Guri Skjesol mener kommunen med dette kan ha en skjult agenda i forhold til å bruke husleien som en subsidiepost av driften av Breidablikktunet.

Redegjørelse

Den tidligere lokalpolitikeren har kontaktet rådmann Ola Stene, men er ikke fornøyd med svaret hun fikk. Derfor tok hun kontakt med avisen.

Nå viser det seg at Skjesols partifelle Bjørg Boneng også har fanget opp noen av disse spørsmålene som har meldt seg rundt temaet. På gårsdagens formannskapsmøte tok derfor Boneng opp dette i forbindelse at budsjettet for 2016 var oppe til behandling. Der ble det for det første vedtatt at budsjettbehandlingen skulle utsettes til neste formannskapsmøte om en uke. I forlengelsen av dette så fikk rådmannen og kommunalsjef helse Jon K. Vongraven i oppgave å komme med en nærmere redegjørelse til det samme møte.

Innherred hadde også dagen før formannskapsmøtet sendt seks skriftlige spørsmål til Vongraven som omhandlet det samme som både Guri Skjesol og Bjørg Boneng var opptatt av. Kommunalsjefen valgte å svare på et generelt grunnlag.

Komplisert

Det vi kan trekke ut av svaret er at prisene på utleie kan variere ut fra når byggene er satt opp, hvordan de er finansiert og hvordan tilskuddsordningene var på det aktuelle tidspunkt. I tillegg skriver Vongraven at når kommunene skal åpne nye omsorgsboliger i 2016 og 2017, så bruker han ordet «harmonisere» når kan skal kommentere leieprisene. Han sier videre at det fortsatt - med stor sannsynlighet - vil bli forskjeller avhengig av bygningenes alder og standard.

Vongraven har forståelse for at dette kan være en kompleks materie Det generelle svaret er at kommunens budsjett alltid vil ha en inntekts- og utgiftsside. Bygg- og eiendom har en viktig rolle som kommunens forvalter, og slik det fungerer i dag så er det flere måter å gjøre dette på enten ved at de fakturerer internt, eller ved at Bygg- og eiendom sine budsjetter justeres med andelen av inntekter som er relatert til finansiering (lån), og for eksempel vedlikehold og renhold.

Som vi skjønner så er ikke dette helt enkelt å få oversikt over. Det vil derfor sikkert være flere som vil se fram til rådmannen og kommunalsjefen sin redegjørelse for formannskapet denne uka.