–Bør skolesystemet i Verdal kommune endres? Det er et spørsmål mange har forskjellige meninger om, og jeg er sikker på at alle synspunktene har sine fordeler for barna og ungdommene som skal gå på skolene. Så jeg ber alle politikere og innbyggere i Verdal kommune om å tenke på dette før dere gjør dere opp en mening. Er dette det beste for barna deres?

Slik lød deler av talen til Cathrina Gulliksen Fornes (15) fra klasse 10 D ved Verdalsøra barne- og ungdomsskole. Hun fikk æren av å holde tale for dagen under 17. mai-feiringen i Moe-parken onsdag formiddag.

Talte foran 4000 personer

10.-klassingene fra skolen i Verdal fikk være flaggborg gjennom sentrums gater på nasjonaldagen, og Fornes var den utkårede til å holde tale.

–I dag skal vi veive det norske flagg i lufta og sørge for å synge Ja, vi elsker for full hals. I dag skal vi feire friheten vår og være glad for at vi bor i Norge. I dag er en dag hvor vi skal vise for alle at vi er stolt og ikke minst takknemlig over landet vi er så heldig å få lov til å bo i, startet Fornes under markeringen i Moe-parken.

10.-klassinger fra Verdalsøra barne- og ungdomsskole fikk æren av å være flaggborg gjennom sentrums gater.

Hun påpekte at selv om dette er en dag hvor vi skal juble av glede, er det også en dag hvor vi må stoppe opp og tenke.

–Vi må ofre en tanke for dem som faktisk har kjempet for at vi kan stå her i Moe-parken i dag. Alle de som har kjempet for vår frihet og som har stått opp for det de tror på, sa hun.

Fornes fortalte deretter at det er viktig at vi på en dag som denne, viser at vi er takknemlige for det vi har.

–Vi, som et av verdens rikeste land, kan ofte glemme hva som er viktig når vi er så heldig å ha penger. Vi glemmer å ta vare på hverandre. Vi kan ha mye penger, fin natur og gode levekår, men uten en nasjonalfølelse som kan samle oss til en nasjon, er vi like fattig som de fattigste landene i verden, sa hun.

Nærmere 4000 personer møtte opp i Moe-parken 17. mai.

–Spør ungdommene

Et ord som ofte blir brukt i 17. mai-taler er demokrati. Fornes trakk frem at vi må huske hvor viktig demokratiet i Norge er, og brukte et lokalt spørsmål som eksempel, nemlig den mye omtalte og kritiserte skoledebatten.

–Om dere voksne synes det er helt greit at deres syv år gamle sønn eller datter skal sitte på buss en til tre timer hver dag for å komme seg til og fra skole, så skal ingen si at det er feil, for det er det som er definisjonen på frihet. I Norge har vi ytringsfrihet, men spør ungdommene hva de synes om dette. La oss få en stemme, for selv om vi ikke er 18 år og myndig, så fortjener vi å være en del av det samfunnet som vi er med på å bygge opp, sa 15-åringen.

Finkledde barn og unge veivet det norske flagget gjennom Verdals gater på nasjonaldagen.

Sol og yrende folkeliv

Et hav av mennesker var samlet under feiringen, finkledde barn, unge og voksne samlet seg i et enormt barne- og folketog gjennom sentrums gater, og tross en noe overskyet start på dagen, strålte sola da folket inntok Moe-parken. Hildur Norum var konfransier for dagen og påpekte at Kong Harald ville ha trivdes godt i Verdal i dag.

–Han kunne sittet i paviljongen på en kongestol også hadde han bivånet hele dette fantastiske verdalsamfunnets 17. mai-feiring, før Norum slo av en trall med «Kanskje kommer kongen».

Ordfører Bjørn Iversen og rødrusspresident Ane Norum Kvistad holdt hver sin tale i Moe-parken og Sverre Bjarne Inndal, Dalaklang, Ørmelen blandakor, Verdal mannskor og alle korpsene sørget for musikken på nasjonaldagen.Tradisjonen tro var dagen også preget av mye is-spising, barn med veivende flagg, slitne, men fortsatt livlige russ og et yrende folkeliv.