Kateryna Alanderenka (10) sang seg inn i hjertene til ukrainere og nordmenn som kom på torget i Levanger for å feire Ukrainas uavhengighetsdag. «Ukrainitschka mala» - var den ene sangen hun framførte fra paviljongen. Den handler om ei lita ukrainsk jente - og lengselen etter hjemlandet.

Flott markering

Og for en fin festmarkering i den fine sensommerværet. Barn og voksne koste seg stort med leker, sang og musikk der også Levanger musikkforening deltok.

Det hele startet med et tog ved Sjøgata, og som etter å ha gått gjennom flere gater endte opp på Torget. Fremst ble det båret et flere meter langt ukrainsk flagg.

Valentins Shkolna leder an denne gjengen med ukrainske damer. Foto: Tor Ole Ree
Et flere meter langt ukrainsk flagg ble båret gjennom Levangers gater. Foto: Tor Ole Ree

«Slava Ukraini!» – ropte Olha Mykolaivna Rusyniuk og fikk «Heroiam slava!» til svar fra toget. Fra balkonger og vinduer kikket folk ut og ga uttrykk for sin støtte til ukrainerne.

Fra paviljongen på torget ble det formidlet ord, tanker, dikt og sanger – og nasjonalsangen Ще не вмерла Україна - uttalt «Sjtsje ne vmerla Ukraina» - og som betyr «Ennå er ikke Ukraina død».

Det var høytidsstemning da nasjonalsangen ble sunget.
Det samlet seg godt med folk på Nedre torg.

Alvrolig bakteppe

Og som ordfører Anita Ravlo Sand sa i sin tale er det et alvorlig bakteppe bak den fine feiringen i Levanger. Hun kom inn på Russlands invasjonskrin for halvannet år siden og som fortsatt pågår.

– I en sånn situasjon tenker jeg at det er ekstra viktig å markere nasjonaldagen. Det er viktig å søke sammen og finne trøst og samhørighet og hjelpe oss alle med å holde håpet oppe. Vi står overfor den største krisen i Europa på en hel generasjon. Russlands ulovlige og umoralske aggresjonskrig har enorme humanitære konsekvenser og den påvirker hele verdenssamfunnet. Invasjonen rokker ved fundamentet for et fredelig og demokratisk Europa og bringer oss tilbake til et Europa vi trodde vi hadde forlatt, sa Ravlo Sand. Hun minnet videre om at viser at vi ikke kan ta de demokratiske verdiene for gitt. Seier er viktig for Ukraina, men også for andre lands trygghet i framtida, slo hun fast.

Ordføreren sa videre at det er vanskelige å skue konsekvensene av krigen selv etter Ukrainas seier over Russland. Hun var tydelige på at det er helt nødvendig og vil fortsette til Ukraina har vunnet kampen om landet sitt.

Ordfører Anita Ravlo Sand fikk et velkomstbrød, en skikk som ukrainerne gir ved anledninger der det skal gjøres ære på noen. Det er Olha Mykolaivna Rusyniuk som har overlevert brødet. Foto: Tor Ole Ree

Om flyktningene som har kommet til Levanger håper ordføreren det skapes gode relasjoner og trygghet.

– Det er vanskelig å helt forstå hvordan det er å være i den situasjonen som dere er i, men vi prøver. Jeg håper dere finnere dere godt til rette her i Levanger, at barna trives på skolen har fått nye venner, at de er med fritidsaktiviteter for mestring og nettverk – og jeg håper at dere voksne finner trygghet i bolig og jobb og blir inkludert i lokalsamfunnet. Vi må finne de gode løsningene sammen, sa ordføreren.

Familien Krasniansky framførte sangen "Chornobryvtsy"- som er en ukrainsk blomst. I sangen fortelles det om blomsten som får dattera til å minnes moren. Fra venstre mormor Tetiana, Zlata og Kateryna. Foto: TOR OLE REE

Etter talen ble det flere kulturelle innslag, og det ble etterhvert servert ukrainske kaker og mat. Barna lekte seg og det var i det hele tatt mye som minnet om måten nordmenn feirer 17. mai. Men denne dagen var det altså flagget i gult og blått som fikk fram de sterke følelser.

Det var dagen for å ta fram de store følelser for flagget. Foto: Tor Ole Ree