Rådmannen strammer den kommunale livreima, og dermed må arbeidsvillig ungdom lete etter sommerjobber andre steder.

–Det blir ikke utlyst stillinger for ungdom 16–18 år som finansieres av kommunale midler dette året, informerer rådmannen. Han forklarer beslutningen med at kommunen må gjenvinne den økonomiske balansen, og at det følgelig er behov for store innsparinger.

Halv million årlig

Ved å kutte ut sommerjobbtilbudet til nevnte målgruppe, sparer kommunen 500.000 kroner.

Administrert av LevaFro har Levanger kommune de to siste åra årlig gitt cirka 30 ungdommer på 16 og 17 år tilbud om sommerjobb for en treukersperiode. Jobbene har hatt ulikt innhold. Eksempler på arbeid har vært ungdomsaktiviteter, aktivisering av eldre, enkelt vedlikeholdsarbeid, stirydding, maling, oppmerking og lignende.

–Det har vært et bra tiltak, så det er klart dette ikke er noen ønsket beslutning, sier rådmann Ola Stene. Han tror tilbudet har vært av stor betydning, spesielt for ungdommene som har fått arbeidspraksis, men også for virksomhetene som har fått sommerhjelp.

Kan bli igjen neste år

Intensjonen er å få tiltaket på plass igjen fra 2019.

Men for inneværende år blir det altså ikke ansatt noen. Det er de økonomiske realitetene til kommunen som ligger til grunn. Rådmannen har tatt sparekniven opp av skuffen.

–Vi kom i fjor skjevt ut, med et merforbruk på flere områder. Vi havnet til slutt på et plussresultat, men dersom vi ikke hadde gjort tiltak, ville vi endt med 40 millioner i minus. Derfor bruker vi nå energi på å se hva vi kan redusere av kostnader. I en workshop sist torsdag gikk vi gjennom alle muligheter for å se hva vi kan la være å gjøre. Så lenge det ikke er satt av penger, er sommerjobb for ungdom blant det som droppes, sier Stene.

Vedtatt i kommunestyret

Sommerjobbsordningen ble vedtatt av kommunestyret i budsjettmøtet like før jul i 2015. Forslaget kom som et fellesforslag fra Venstre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti. Vedtaket innebærer at det settes av en post på minimum en halv millioner kroner som belastes enhetenes vikarbudsjetter. Ordningen ble gjennomført både i 2016 og 2017.

–Vi ser at mange ungdommer blir veldig teoretisert i skolegangen. Det er et stort behov for å vise at praktisk arbeid også er viktig, argumenterte ordfører Robert Svarva før ordningen ble vedtatt.

God ordning

Karl Meinert Buchholdt (V) liker dårlig at ordningen fjernes. Han sier han vil ta opp saken i formannskapsmøtet 18. april.

–Ordningen er god. Det var slik jeg selv kom inn i arbeidslivet. Vi bør ikke ramme ungdommene med dette sparetiltaket. Det er mulig å finne penger på andre områder.

–Hvor da?

–Da vi fremmet forslaget, lå det i utgangspunktet heller ikke penger inne, men vi fant muligheter på vikarbudsjettet. Så vi får se, jeg har ikke rukket å gå gjennom alt ennå, sier en av arkitektene bak forslaget som førte til at ordningen for to ble innført.

Nå er det likevel ikke slik at Levanger kommune som arbeidsgiver blir stående helt uten sommervikarer. Sommerjobbstillinger lyses ut på ordinært vis som tidligere, og dette er det enhetene selv som organiserer. Det er ifølge rådmannen mulig for ungdom under 18 år å søke på disse også, men i praksis blir det nok likevel de litt eldre som er målgruppen, ofte som følge av krav om førerkort og håndtering av motorisert kjøretøy.