Null millimeter nedbør og østavind. Værvarselet har frosset fast.

Verken Yr eller Storm bærer tidend om snøfall de nærmeste ti dagene. Et værvarsel som har sett likedan ut i mange uker allerede, og som kanskje har skapt noen grå hår i hodet på skifolket.

Tour de Tomtvatnet ski utsettes i en måned, til 9. mars

Det går mot en historisk tørr januarmåned.

Hengt seg opp

– Vedvarende høytrykk på ettervinteren er ikke uvanlig. Men fire uker i strekk er svært uvanlig. Og det er ingenting som tyder på at det vil forflytte seg med det første, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Værvarslinga i Nord-Norge til NRK.no.

Grunnen forklarer han med en såkalt omegablokkering i atmosfjæren. Navnet har den fått fordi den ligner den greske bokstaven omega.

– Et omegahøytrykk er mer eller mindre stasjonært. Det forflytter seg lite, og kan blokkere svært kraftige og store lavtrykk, opplyser Lien.

Trend

Dagbladet skriver at årets værtype ikke er utypisk, men at den er i tråd med en trend over lenger tid. Fra femtitallet har vi sett at vintrene har gitt betydelig mindre snø på Østlandet og langs kysten og i deler av Trøndelag, samt lavlandet for øvrig. Det har til gjengjeld kommet mer nedbør, men varmen gjør at den kommer som regn. I fjellet derimot, har kaldere temperatur gjort at nedbøren har falt som snø.

I Levanger har vi en målestasjon for snødybde. Den ligger i Buran, og viste 22. januar en snødybde på 0 cm.

Siden målestasjonen ble satt i drift i 1962, var snødybden på samme dato (22. januar) null også i 1972 og 1973, i 1991, 1995 og 1997, og altså nå i 2014.

Høyest snødybde var det i 1976, den gang med 93 centimeter.