Forsvarer Rolf Christensen sier til Innherred etter fengslingsmøtet at mannen startet brannen som et rop om hjelp. Brannen ble startet like før klokken 07.30 mandag morgen, da mannen i 40-årene tente på sengen sin. Dagen før hadde han kjøpt to liter tennvæske til formålet.

- Han har søkt om asyl i Norge og fått flere avslag, og var frustrert over situasjonen. Det er et rop om hjelp fra hans side, og han forklarer at han ikke hadde trodd at brannen skulle bli så stor som den ble, sier Christensen til Innherred.

Fare for rømming blir tema

- Det som blir tema i anken er om det er en slik unndragelsesfare at det er grunn til fengsling, sier Christensen. I fengslingsmøtet argumenterte han for løslatelse med meldeplikt hos politiet. Møtet startet klokken 10 onsdag, og ble avsluttet klokken 10.40 da dommeren tok en pause for å fatte en kjennelse i saken 20 minutter senere. Dommeren vektla alvorlighetsgraden i saken og at mannen har erkjent å ha startet brannen. Forsvareren sier at den siktede ikke er enig i avgjørelsen.

- Spørsmålet er hvor lett det er for ham å forlate landet. Han kan jo ikke sette seg på et fly ut av landet og har ikke tilknytning til andre land, som det er naturlig å dra til, forklarer forsvareren.

Han legger til at den varetektsfengslede mannen ikke regnet med at bygården ville få så store skader.

- Han gjorde det ikke for å brenne ned gården, men for å få oppmerksomhet og som et rop om hjelp. Så ble brannen større enn det han sier at han hadde som intensjon å gjøre, sier Christensen.

Anke behandles om få dager

Den nå varetektsfengslede mannen fraktes nå tilbake til varetekt i Trondheim mens ankesaken oversendes til lagmannsretten.

- Hvor fort anken kommer opp i lagmannsretten avhenger av saksmengden, men vanligvis vil den bli behandlet i løpet av noen få dager, og kanskje før helgen, sier aktor Kjersti Stenseng Moe og sier at de står for kjennelsen i tingretten onsdag.

- Vi mener at tingrettens kjennelse er riktig, og vil sende en uttalelse om det til lagmannsretten, sier Stenseng Moe til Innherred etter fengslingsmøtet.

Hun viser til utlendingsmyndighetene (UNE) når det gjelder utsendelsesvedtaket på mannen. Vedtaket ble endelig avgjort i mai 2016, og siden har mannen oppholdt seg ulovlig i Norge.

- Det er ikke en politisak, men vi hører det han sier om årsaken til det han har erkjent, sier hun.

Etterforskes videre

Hun opplyste i forbindelse med fengslingsmøtet også at det pågår branntekniske undersøkelser i de brannrammede bygårdene onsdag, og at det vil foreligge en mer nøyaktig oversikt over skadene i bygningene etter det. I Kirkegata søkes det med brannhunder og andre tekniske hjelpemidler onsdag.