Ber hundeeiere være obs på smittsom kennelhosteepidemi.

Stiklestad Hundesenter har tirsdag gått ut med en advarsel på sine Facebook-sider.

Hundesenteret tilbyr dagpass av hund og driver i tillegg en populær kennel fra sitt tilholdssted på gården Lauvdal i Leirådalsvegen på Stiklestad.

Kennelhoste

De skriver at det for tiden pågår en kennelhosteepidemi i vårt distrikt. Kennelhoste smitter veldig lett, og i noen tilfeller ser det ut til at det også kan gå videre til bakteriell infeksjon. Dette kan gjøre hundene alvorlig syke, skriver Stiklestad Hundesenter.

– Vi er selvfølgelig veldig lei oss for hver hund som får denne sykdommen, og garanterer at vi gjør vårt beste for å unngå at den spres videre, skriver hundesenteret.

Stiklestad Hundesenter blir drevet av ekteparet Leif og Tonje Skjevik. Hundesenteret har blitt et svært populært sted i hundemiljøet etter at det åpnet i 2020. Foto: Jørgen Haug

Oppdaget forrige helg

Daglig leder Leif Skjevik forteller til Innherred at det blir iverksatt interne rutiner  som ekstra renhold, desinfisering og fordeling i avdeling når sykdom registreres på senteret.

Det var forrige helg de oppdaget en hund på kennelen som hadde fått symptomer på kennelhoste.

– Det er viktig for oss å gå ut med informasjon om sykdommen, både muntlig og på sosiale medier for å bidra til at sykdommen ikke sprer seg unødig, forteller han.

Skjevik forteller at de skiller friske og syke hunder i kennelen med mål om at det raskest mulig ikke skal være syke hunder på kennelen. De må samtidig ta vare på hundene som blir syke og som er på langtidsopphold.

– Alvorligheten er ikke så stor at vi velger å stenge, da dette ville skapt problemer for mange av våre faste kunder som er avhengig av opphold, forteller Skjevik.

Han forteller at de ikke har nøyaktig tall på hvor mange hunder som er smittet, og at disse forkjølelse-periodene som regel varer fra en til tre uker.

Han sier at de nå i en periode på to- tre uker anbefaler folk med hund som har mulighet til det, å unngå kontakt med andre hunder.

– Sykdommen er ikke alvorlig, så lenge man har vaksinert hunden, men det finnes alltid unntak, slik vi har informert om.

De legger til at de oppfordrer hundeiere som har mulighet til å holde hunden unna miljø der mange hunder er samlet de neste par ukene.

– Vi sier alle miljø med hund, da det er smitte også blant hunder som ikke nødvendigvis har vært her hos oss, skriver hundesenteret.

Tett dialog

Kennelen blir holdt åpent for hunder som er fullvaksinert. Hunder som blir syke mens de er på Stiklestad blir tatt hånd om inntil de blir hentet.

Hundesenteret skriver videre at de har jevnlig kontakt med veterinærerer. Mattilsynet er også koblet på. Ifølge hundesenteret har ikke Mattilsynet mottatt meldinger som tyder på at det er en ekstraordinær situasjon, men de oppfordrer til å drive smittereduserende tiltak.

– Til slutt vil vi presisere at det i de aller fleste tilfellene av kennelhoste ikke er farlig og at det vil være ganske beskjedne symptomer, skriver hundesenteret.

Valper og eldre hunder mest utsatt

Slike symptomer kan være hoste og slim, såfremt hunden er vaksinert.

Valper og eldre hunder med underliggende sykdommer er i større grad utsatt.

Forkjølelse- og influensasesong er vanlig også i hundenes verden.