Det mener Hans-Petter Nygård-Hansen. Eksperten på sosiale medier ga foreldre og skoleansatte en times lang oppvåkning tirsdag kveld.

– Det nytter ikke som voksen å si til barna at man ikke skal mobbe hverandre, samtidig som barna kan se voksne mobbe hverandre i sosiale medier, sier Nygård-Hansen fra kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese.

– Jenter slemmere

Foreldre fikk se skrekkeksempler fra blant annet Facebook og Twitter. Nygård Hansen «overvåker» ord som «hore» på Twitter, og viser til at bruken av det er massiv.

Det er voksne mennesker som spytter ut skjellsord, og grove uttalelser på kanten til det ærekrenkende.

– Jeg kan ved noen få tastetrykk finne ut hvem disse personene er, hvem som er barna deres, og hvor de jobber hen. Det kan ikke være artig for en gutt å få høre av kamerater at han må være en tulling selv, siden faren hans er en tulling på nett, forteller Nygård-Hansen.

Rause rasshøl

Foredraget hans, «Sosiale medier – rause rasshøl», henviser til det som har vært en oppdagelse for ham. Nygård-Hansen understreker at det finnes «litt for lite» forskning på sosiale medier, men mener å se en klar konklusjon; unge jenter er slemmere i sosiale medier.

– Men all statistikk viser at det er eldre menn som utvikler seg til å bli «nettroll». Jenter går fra å være rasshøl til å bli rause, mens det blir motsatt for guttene, som til slutt oppfører seg som apekatter på nett. Jeg etterlyser mer raushet blant guttene, og her mangler vi forbilder. Kanskje kan vi få til et opprop, en samling? er spørsmålet Nygård-Hansen stiller seg.

Sterk, men saklig

– Du etterlyser flere mannlige rause forbilder – det er jo mange flinke mannlige lærere som kan være det?

– Jeg har ikke sett det ennå. Da burde de bruke sosiale medier mer, sier Nygård-Hansen.

Han har ikke tro på at foreldre skal overvåke barn på nettet, og mener at foreldrene må starte med å være gode rollemodeller selv.

– Det er mange som vil løse samfunnsproblemer på fem minutt, og folk har fått et helt nytt talerør. Men det går an å ha sterke meninger og være saklig, sier Nygård-Hansen.