Hvorfor velger dere å lage langrennsutgaven av Tour de Tomtvatnet?

- Det var et sterkt ønske fra Tour de Tomtvatnet-komiteen, og de løftet ideen til de forskjellige idrettslagene i kommunen. Alle idrettslagene tok jobben og nå gleder vi oss til skirennet. I tillegg ville vi ha et større skirenn i kommunen, der vi lager noe for de som har lyst til å konkurrere på ski, sier Kenneth Skjerve,  leder for langrennsutgaven av Tour de Tomtvatnet. Rennet er 8. februar.

- Det meste er klart, bortsett fra snøen. Det er mye som må gjøres, men på papiret har vi det i orden.

Fem nye topper Trimtilbudet 10 på topp blir stadig mer populært. Når en ny sesong innledes i vinter, kan du besøke fem nye topper. Tre distanser

- Det vil bli tre ulike distanser. Vi har 40 kilometeren som er tur/konkurranseklassen, og den er for 16 år og oppover. Vi har også en trimløype på 21 kilometer, og den er åpen for alle. I tillegg vil det bli en liten 5 kilometerssløyfe for de yngste, og en skicrossløype nede på stadion.

Hvordan er løypeprofilen?

- Alle løypene har start og målgang ved Bumyra Skistadion. 21- og 40-kilometeren har en lik start. Det er litt bratt i starten, men så kommer man opp på fjellet, der det er noe småkupert. I tillegg har 40-kilometeren en stigning over Skjøtingen, men ellers er det lett terreng inn til mål.

Vil ha folk i aktivitet

Hva er arrangementets målsetting?

- Det er å få folk i aktivitet, og at de er ute å går på ski. Det er viktig for folkehelsen at man holder seg i form, og dette gjelder både for de yngste og eldste. Vi har ikke satt oss opp noe konkret mål for antall deltagere, men vi håper på minst 100 deltagere i konkurranseklassene. Hvis vi klarer det kan vi søke om å få bli seedingsrenn til Birken. I tillegg har vi et langsiktig mål, der vi satser på å få like mange deltagere som sykkelrittet til Tour de Tomtvatnet.

- Det er å koordinere troppene. Det er flere idrettslag som samarbeider, deriblant vil jo traseen gå i både Skogn og Markabygdas skiløyper. Alle idrettslagene har fått sine oppgaver, og det er jeg som må sørge for at alt går som det skal.

Hva er de største utfordringene?

- Alt sammen er veldig nytt, og vi vet egentlig ikke hva vi går til. Vi kan si at dette er et læringsår, men den største utfordringen er å sørge for at alle slags mulige folk får beskjed om at det vil være et skirenn her den 8. februar.

Regner med snøen kommer

Hvordan er skiforholdene nå, og hva skjer hvis det ikke blir snø?

- På Bumyra er det bare blankis, men opp mot Skjøtingen er det greie forhold. Vi trenger selvsagt mye mer snø, men regner med at det vil komme. Vi har egentlig ikke tenkt på hva som vil skje hvis det ikke blir snø, men det vil nok være snø den 8. februar.

Hvilke treningstips vil du gi til en som skal gå Tour de Tomtvatnet?

- Det viktigste er at man ikke sitter i ro. Det er viktig å røre på seg, så mitt tips er å komme seg ut å gå mest mulig på ski. Hvis det ikke er snø, så anbefaler jeg en liten gåtur.