Bengt Egil Rotmo fra Vuku fikk stor oppmerksomhet på slutten av 2019 da han var med og hentet ut polfarerne Børge Ousland og Mike Horn nord for Svalbard. De hadde da gått tvers over Polhavet på ski.

Bengt Egil Rotmo er igjen på tur i kalde strøk. Dette bildet er fra en tidligere ekspedisjon. Foto: Privat

Nå er vukubyggen igjen på tur ut i isødet, men denne gangen er det på motsatt side av kloden. Rotmo leder sammen med Nigel Watson en ekspedisjon som skal markere at det er 150 år siden Roald Amundsen ble født.

Sommercamp i minusgrader

Innherred hadde en kjapp kontakt med Bengt Rotmo før avreisen i Punta Arenas sør i Chile. Da var de siste forberedelsene i full gang. Blant annet hadde det vært full gjennomgang av ruten med en av de ansatte på Antarctic Logistics and Expeditions.

Ekspedisjonens utgangspunkt i Antarktis er Union Glacier Camp dit de ble fløyet tirsdag formiddag. Dette er mer enn 3000 kilometer fra Punta Arenas sør i Chile.

Dette er første stopp i Antarktis, en privatdrevet «sommercamp» ved Ellsworth-fjellene. Foto: Foto. Christoffer Michel/Wikimedia Commons

Antarktis-campen ved Ellsworth-fjellene er privatdrevet og bare operativ i den antarktiske sommeren, fra november til ut januar. Rotmo og gjengen skal fra Union Glacier Camp flys vider inn til «Messner-start» som ligger nærmere sydpolpunktet.

Tre valgt ut

Ekspedisjonen er en del av en serie med årlige ekspedisjoner der unge mennesker får muligheter til å prøve seg på utfordringer utenom det vanlige. Det er newzealandske Antarctic Heritage Trust som står bak ekspedisjonen, og de har igjen engasjert Bengt Egil Rotmo i Ouslands Explorers.

Tre unge voksne får bli på den nesten 1000 kilometer langer ekspedisjonsturen mot Sydpolen. Disse er Marthe Brendefur (30) fra Norge, og Laura Andrews (28) og Mike Dawson (35) fra New Zealand. Ruten de skal gå er inspirert av Reinhold Messner og Arved Fuchs’ kryssing av Antarktis i 1989.

Marthe Brendefur og Laura Andrews sammen med Bengt Rotmo før avreisen i Punta Arenas til Antarktis. Foto: AHT - Mike Dawson

– Men samtidig trekkes linjene lenger tilbake, til de legendariske skikkelsene fra tidlig utforskning av Antarktis, fremheves det på nettsiden til Antarctic Heritage Trust. Foruten Roald Amundsen nevner ekspedisjonen Robert Falcon Scott, Ernest Shackleton og Carsten Borchgrevink.

Marthe Brendefur med innpakket utstyr og pulken hun skal bruke på ekspedisjonen. Foto: AHT - Mike Dawson

Lange dagsøkter

Rotmo skal lede gjengen mot sydpolpunktet fram til tidlig på nyåret. Med temperaturer fra -25 °C til -40 °C, vil de oppleve all slags vær og bruke opptil 10 timer per dag på ski. Hver med en slede på 60 - 80 kilo.

Flere norske sponsorer støtter ekspedisjonen som er beregnet å ta 45 dager.

I år er det 150 år siden Roald Amundsen ble født. Foto: Ukjent

Sydpolspunktet ligger 2800 meter over havet. Selve fjellgrunnen ligger like over havnivået, hvilket betyr at isen er cirka 2800 meter tykk på polpunktet. Hit nådde Roald Amundsen som den første 14 desember 1911. Dette var fem uker før Robert F. Scott, som på nytt hadde forsøkt seg på å nå Sydpolen etter å ha feilet under Discovery-ekspedisjonen noen år tidligere.

Sydpolen i dag

USA etablerte en forskningsstasjon på Sydpolen i 1956 som fikk navnet Amundsen–Scott-basen. Stasjonen ble erstattet av en ny stasjon i 1975, som igjen ble erstattet av enda en ny i 2003.

Antarktis er en verdensdel og fellesbetegnelsen på land- og havområdene omkring jordens sørpol. Foto: Blue Marble/NASA

Amundsen-Scott-basen er en overvintringsstasjon med plass for opptil 50 overvintrende og med en sommerbesetning på opptil 150 personer. På stasjonen gjennomføres det forskning på flere områder, som atmosfære, meteorologi, glasiologi og klimasystem.

Dette er ruta som ekspedisjonen skal følge til sydpolpunktet. Foto: Trust’s Inspiring Explorers’ Expeditions