Taxisjåfører i Levanger Taxi reagerte på at 17 år gamle Frøya gikk gatelangs alene i Levanger. Dermed gikk jungeltelegrafen.

Frøya får vanligvis skyss fra taxiselskapet til og fra skolen på hverdager. Foreldrene Nina Kjeøy og Erlend Flægstad forteller hva som skjedde.

– Det kommer en taxi hit hver dag klokka 07.20 og henter Frøya. Vanligvis er det jeg som leverer henne, fordi Erlend drar veldig tidlig på jobb, sier Nina Kjeøy.

Skulle vente en halvtime

Men av og til må også Nina dra tidligere. Denne mandagen skulle hun fly til Stockholm for å være med på et to-dagers jobbseminar. Da hadde hun et tog å rekke, og tok selv taxi en liten halvtime før Frøya skulle bli hentet og kjørt til skolen.

– Det hender at hun er alene i tjue til tretti minutter. Da sitter hun ferdig påkledd og venter i trappa, sier Nina.

Nina Kjeøy og Erlend Flægstad roser taxisjåførene for at det snakker seg imellom og tar ansvar når det skjer noe. Foto: Daniel Stølan

Denne dagen fikk Frøya en annen idé, nemlig at hun skulle gå til skolen helt alene.

Så Frøya gå alene

En taxisjåfør passerte henne tilfeldigvis, og han fikk en mistanke om at det kanskje var Frøya han så. Derfor ringte han en annen taxisjåfør som heter Nikolai Jørgensen.

– Jeg hadde akkurat kjørt moren til togstasjonen, så jeg ringte henne og spurte om hun visste noe om det. Da skjønte vi at hun hadde dratt hjemmefra, og jeg kjørte for å søke etter henne. Der sto hun og vinka til oss når vi kjørte forbi, sier Jørgensen.

På sin side ringte Nina til Erlend, som jobber på Kjeldstad Trelast på Alstadhaug. Han reagerte raskt og tok fatt i nøkler og jakke, og hastet ut i bilen for å kjøre.

– Jeg fikk hjertet litt i halsen, og ble bekymret. Det må jeg innrømme. Det var mørkt og hun hadde ikke på refleks, og krysser en del gater. Jeg kjente hjerterytmen gå opp, minnes Nina Kjeøy om den ubehagelige opplevelsen.

– Varm om hjertet

Erlend rakk ikke å foreta seg så veldig mye før kontrabeskjeden kom. Da hadde nemlig taxisjåførene ringt til Nina igjen for å fortelle at Frøya satt trygt og varmt inne i en taxi.

Frøya har fått skyss med taxi mye helt siden ungdomsskolen. Nå går hun andreåret på videregående skole, og har blitt godt kjent med flere av taxisjåførene som kjører henne. Foto: Daniel Stølan

Frøyas foreldre roser taxisjåførene for å ta ansvar og for at de bryr seg så mye.

– Jeg blir lykkelig og varm om hjertet. At de kjenner henne så godt at de snakker seg imellom og tar det ansvaret. Jeg blir rørt av det, og veldig takknemlig, sier Nina.

– De er et godt sikkerhetsnett når det skjer noe - de er jo over alt, legger Erlend til.

Tar det som en selvfølge

Taxisjåfør Nikolai Jørgensen sier at det er helt normalt for de å hjelpe til i slike situasjoner.

– Vi har ganske god dialog med foreldre til barn som har litt utfordringer.

De prøver ofte å følge med, og noen ganger blir de også bedt om å holde utkikk etter noe eller noen fra politiet.

– Slike ting skjer ikke så ofte, men vi er på hele tiden, sier Jørgensen.

Nina Kjeøy sendte en melding og takket taxisjåførene for deres innsats mandag. Foto: Skjermdump fra Nina Kjeøys mobiltelefon

Foreldrene forteller at det er sjeldent at Frøya vandrer ut på egen hånd. Særlig på vinterstid, for Frøya er ikke spesielt glad i minusgrader.

– Men det var en gang hun gikk på Bunnpris og kom hjem med kvittering på kaffe og kalkunpålegg, flirer Nina Kjeøy.

Hverdagen er familien godt innstilt til, og de roser systemene rundt Frøya, både med transport, avlastningsopphold og skole.

Frøya har et godt forhold til de forskjellige taxisjåførene som kjører henne i hverdagen, og det blir alltid mye latter når de kommer innom.