Høsten 2024 starter en ny tid for beboere i Lysthaugen i Ness. Da skal den nye gang- og sykkelveien langs Jamtlandsvegen endelig tas i bruk. For noen år tilbake var det bebudet ferdigstillelse i 2023, men den tidsplanen sprakk.

Tungtrafikk

Det er ingen trygge alternativer for gående og syklister mellom Vallstad og Sundbyvegen i Ness. Per dato er det mye tung trafikk langs fylkesveien, og den forventes å øke.

Verdalskalk er med på spleiselaget for utbyggingen av gang- og sykkelveien. Bakgrunnen for samarbeidet er at Verdalskalk har svært mye transport fra kalkbruddet i Tromsdalen. I 2018 inngikk bedriften en avtale om å gå inn med inntil 12 millioner kroner til trafikksikkerhetsprosjektet. Dette ble da anslått å være en tredjedel av kostnadene.

Mange innspill

Mange har hatt innspill til planene, både privatpersoner, bønder og offentlige institusjoner. Noe er blitt justert underveis, blant annet er det mulig at Rossvollbekken får åpnet bekkeløp i tidligere løp.

Trøndelag Fylkeskommune (veieier) og Verdal kommune har hatt fokus på å minimere tapet av dyrkajord.

– Løsningen som er valgt er så smal og lite arealkrevende som mulig, men uten at det går utover trafikksikkerheten. Gang- og sykkelvegen er prosjektert til å bli 2,5 meter bred, i stedet for 3 meter som er vanlig bredde, ifølge saksutredningen til politikerne.

På samme side

Traseen ligger på en og samme side og viser en helhetlig løsning helt opp til Lysthaugen fra Vallstad. Det siste strekket fra krysset ved Sundbyvegen og opp til Lysthaugen skal sluttbehandles i et eget vedtak i mai eller juni. Kommunedirektøren har valgt å gjøre det på denne måten for å komme videre med den første etappen.

Halvannet år

Så snart reguleringsplanen er vedtatt i Verdal kommune, vil Trøndelag fylkeskommune forberede byggestart.

– Vi planlegger å annonsere konkurransegrunnlaget for bygging av gang-/sykkelvei langs Fylkesveg 72 fra Vallstad til Sundbyvegen kort tid etter vedtak av reguleringspalnen. Det vil da bli igangsatt bygging like etter sommeren, opplyser Tone Melhus Romstad i Trøndelag Fylkeskommune til Innherred. Romstad er teamleder på seksjon investering og fornying veg.

Saken ble behandlet av utvalg for plan- og samfunn i Verdal kommune tirsdag. Det ble enstemmig vedtatt.

PS: Lokalavisa har i denne artikkelen valgt å skrive Vallstad med to l-er fordi dette er skrivemåten Verdal kommune har brukt.