– Det er veldig bra pågang i år, vi har allerede passert 150 søkere og det er fremdeles søknadsfrist fram til 17. januar, sier høyskolelektor Ørjan Hattrem ved teaterutdanninga på Hint.

Årets søkertall er altså omtrent på høyde med toppåret for tre år siden, da 170 håpefulle prøvde seg.

Trangt nåløye

18. januar, dagen etter søknadsfristen, er det audition i Tromsø og helga etter står Oslo for tur, mens det blir audition i Verdal 2. februar. De som går videre fra denne første auditionrunden kommer videre til andre runde som holdes i Verdal 3. og 4. februar. Det er omtrent femti som går til andre runde, og av dem går omtrent 35 til tredje runde. Tredje runde holdes fra 5. til 7. februar i Verdal, og litt over tjue vil etter det bli tilbudt plass i første klasse til høsten.

– Det er veldig hyggelig at vi har et så godt søkertall. Vi ser at det har mye å si hva tidligere studenter har gjort etter de er ferdige her, sier Hattrem.

Bedre guttesituasjon

Ved opptaket til de fire første kullene ved teaterutdanningen var det vanskelig å finne nok kvalifiserte mannlige søkere og det ble satt i gang egne gutteauditions. Situasjonen har nå bedret seg og det er ikke noen særegne tiltak for å huke tak i guttene, selv om det fortsatt er en overvekt av jenter.

– Det er omtrent 30 til 35 prosent menn som søker, men det er ikke noe spesielt for denne teaterutdanningen. Sånn er det over alt, men vi forsøker å ha en jevn kjønnsfordeling i klassene samtidig som vi ikke vil senke nivået for mennene, sier Hattrem.