Til tross for at elevene sitter med boblejakker og skjerf innendørs, er det mange på Verdal videregående skole som synes det er for kaldt i skolebygget. Nå har det heldigvis blitt litt varmere, etter at elevene har klaget via Twitter.

Mener det var under 14 grader

– Det var iskaldt her en stund, jeg tipper temperaturen var under 14 grader på det verste, tror Maja Rostad (18), som går sitt tredje år på Verdal videregående skole. Venninnen hennes, Hanna Sandmo (18), syntes også det var for kaldt, og skrev dermed en melding om kulden på Twitter.

Gåsehud

– Det er særlig de rommene som får østavinden som blir kalde, pluss kantina og garderobene. Etter at vi har dusjet står vi der med gåsehud, og i timene sitter mange med både dunjakke, Bergans-genser, skjerf og lue under timene. Det er dårlig at det skal være så kaldt på en skole, konkluderer Maja Rostad og Hanna Sandmo.

«Tweeten» fikk 17 retweets og 9 favorittmarkeringer, noe som tyder på at mange var enige i at det kanskje var litt i det kaldeste laget på skolen. En av elevene skrev også med en sarkastisk mine at hun ville saksøke skolen for å gjøre henne forkjølet.

Bønnen ble hørt

Sandmos Twitter-melding gikk igjennom, og nå har varmen blitt skrudd opp et hakk eller to.

– Vi bruker ikke Twitter til å klage på skolen til vanlig, men det er noen som har kommentert temperaturen, ja, sier Hanna Sandmo.

– Men vi er veldig glade for måten skolen håndterte det på, og at de satte på mer varme. Nå er det litt bedre temperatur her, og vi skal ikke klage noe mer nå, forsikrer Sandmo med et smil om munnen.

– Ta det opp direkte

Rektor ved skolen, Nina Hoseth, hadde selv ikke hørt om saken før Verdalingen ringte henne fredag morgen, men erkjente at enkelte deler av byggene kan bli litt kalde til tider.

– Det er på grunn av temperaturen ute nå for tiden, og akklimatiseringen i forhold til helgene. Jeg oppfatter ikke dette som et stort problem, for om det blir for kaldt justerer vi bare temperaturen opp. Det vil også variere fra person til person hva som regnes som kaldt, men vi er selvsagt ikke interesserte i at elevene ved skolen vår skal sitte og fryse, så det vil vi unngå, forsikrer Hoseth.

– Hva synes du om at elevene tar opp problemene sine på Twitter eller andre sosiale media?

– Det har jeg ingenting i mot, men alt går mye raskere om de heller kontakter de ansatte på skolen direkte, slik at vi kan få gjort noe med problemene der og da, oppfordrer rektoren.