Tirsdag forrige uke var Jan Erik Hermann ute på sin daglige lufterunde med hunden i en skog like ved Ørmelen skole i Verdal.

–Jeg bruker å ta en liten runde der før jeg drar på jobb. Plutselig så jeg at det lå noen bøker inne i et kratt der, så jeg tok opp ei av dem og så at det sto Verdal bibliotek på den, sier Hermann til Innherred, som påpeker at han tidligere har funnet blant annet sko og sykkelseter i denne skogen.

Populære ungdomsbøker

Totalt var 23 bøker dumpet i denne skogen, og Hermann hadde ikke mulighet til å få med seg alle på en gang.

–Jeg ringte til biblioteket og fortalte om hendelsen. Vi ble enige om at jeg skulle hente dem etter jobb, men da jeg kom til skogen da, var bøkene borte, sier Hermann.

Enkelte av bøkene som Hermann fant i skogen ble stjålet fra biblioteket allerede i 2015. Dette var populære ungdomsbøker til en verdi av rundt 8000 kroner.

–Det er veldig etterspurte bøker, så vi måtte kjøpe inn nye utgaver av flere av dem og denne summen kommer jo i tillegg, sier bibliotekar Jorid Stormo.

Det var turgåeren Jan Erik Hermann som først meldte fra om bøkene han fant i en skog ved Ørmelen skole, noe biblioteksjef Bodil Brattbakk Breivikås setter pris på.

Tilbake på hylla

Grunnen til at Hermann ikke fant bøkene da han kom tilbake fra jobb var ikke fordi tyven hadde angret seg, men derimot en annen turgåer som hadde tenkt samme tanke som Hermann.

–Jeg fikk høre et par dager etterpå at noen hadde levert dem her, så da ble det egentlig en happy ending på akkurat den fronten, sier han.

De fleste av bøkene var i relativt god stand, så flere kunne scannes inn og settes tilbake på hylla.

–De hadde nok ikke ligget ute så lenge, men på enkelte av dem hadde tyven forsøkt å ta av plast og strekkoder, sier biblioteksjef Bodil Brattbakk Breivikås.

Bøkene bar ikke preg av å ha ligget ute lenge, men på enkelte var omslaget ødelagt.

De ansatte ved biblioteket spekulerer i hvorfor noen velger å stjele fra dem og deretter dumpe bøkene noen år senere.

–Teorien vi har så langt er at det er en ungdom som akkurat har blitt gammel nok til å flytte hjemmefra for å gå på universitetet eller noe, og at vedkommende ikke ville ha dem med i flyttelasset, spøker ungdomsbibliotekar Karen Birgitte Borud.

–Det er kanskje noen som har ryddet rommet ja, påpeker Breivikås.

Det er ikke første gang det blir stjålet bøker fra biblioteket. De ansatte har også hatt flere hendelser der blant annet strikkebøker blir borte fra hyllene, uten at de er utlånt.

–Hva synes dere om at noen gjør sånt?

–Det er egoistisk. Man får jo låne bøker gratis på biblioteket, og kan fornye dem opptil flere ganger, sier Stormo.

–Men det er veldig bra at folk i Verdal bryr seg, ringer oss og sier ifra om slike ting. Det viser at folk er glad i biblioteket. Og vi vil rette en stor takk til den andre turgåeren som leverte bøkene her. Vi fikk dessverre ikke med oss navnet hans, sier Breivikås.